Wagners Opera Tannhäuser

'Tannhäuser is een bijna vier uur durende zindering’ (Het Parool). De ‘romantische Oper’ Tannhäuser van Wagner is een echte ‘zangersopera’, met prachtige koorpartijen. 

Van nummeropera naar muziekdrama
Richard Wagner putte voor Tannhäuser evenals voor het latere Lohengrin uit middeleeuwse liederen, sagen en romantische vertellingen. Thematisch concentreerde hij zich hierbij op de rebellie van een kunstenaar, wiens behoefte zich over te geven aan zinnelijke lust hem in conflict brengt met zijn religieus ingestelde verstand. Deze innerlijke tweestrijd wordt belichaamd door de twee vrouwen die hij bemint. Het werk markeert een belangrijke stap in de ontwikkeling van nummeropera naar muziekdrama.

Het verhaal van Tannhäuser
Tannhäuser draait om een ridderlijke kunstenaar die niet kan kiezen tussen zinnelijke (Venus) en geestelijke liefde (Elisabeth). Wagner liet ten gerieve van de Parijse Jockey Club de eerste akte beginnen met een opwindend bacchanaal voor dansers. Tannhäuser voelt zich niet langer thuis bij Venus en keert terug naar Saksen. Tijdens een zangwedstrijd met als thema ‘het wezen der liefde’ prijst hij Venus. Iedereen is verontwaardigd; alleen Elisabeth, de nicht van Landgraf Hermann, beschermt hem. Om boete te doen gaat Tannhäuser als pelgrim naar Rome waar hij hoopt van de paus vergiffenis te krijgen. Als die hoop niet in vervulling gaat, wil hij weer terug naar Venus. De vrome Elisabeth heeft echter God haar leven aangeboden als zoenoffer, wat leidt tot Tannhäusers verlossing.

Bron: operaballet.nl

Wagners Opera Tannhäuser

Concert informatie

Opnamedatum:
woensdag 10 april 2019

Componisten:
Wagner, Richard

Uitvoerenden:
Milling, Stephan / Kirch, Daniël / Bu¨rger, Björn / Glaser, Attilio / Stiefermann, Kay / Lierop, Lucas van / Ander, Eric / Aksenova, Svetlana / Gubanova, Ekaterina / Aleksanyan, Julietta / Nederlands Philharmonisch Orkest / Albrecht, Marc

Tijdperken:
Romantiek

Omroep:
NTR

Locatie:
Nationale Oprea & Ballet

Dit concert is nog 56 dagen beschikbaar

Luister ook

Mijn favorieten