Zondagochtend met Boris Giltburg

Het Zondagochtend Concert 14-04-2019

Zowel Sergej Rachmaninov als Sergej Prokofjev waren behalve componist ook uitstekend pianist. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze Russische meesters een groot deel van hun oeuvre wijdden aan hun instrument. Rachmaninov leerde pianospelen van Aleksandr Ziloti, die op zijn beurt bij Nikolaj Rubinstein en Franz Liszt had gestudeerd. Aan deze Ziloti droeg Rachmaninov in 1903 zijn Tien preludes op.

Wiegende en marsachtige melodieën

In 1892 had Rachmaninov al een beroemde prelude geschreven (de Prélude uit Morceaux de fantaisie) en in 1910 componeerde hij nog een cyclus met preludes. Uiteindelijk zou hij, net als eerder Frédéric Chopin en Aleksandr Skrjabin, in elke toonsoort een prelude schrijven. In de verschillende werken roept de componist steeds andere klanklandschappen op. In de Prelude in D, bijvoorbeeld, klinkt een wiegende melodie begeleid door triolen. De Prelude in g is meer marsachtig. Zowel in de Prelude in As als in de Prelude in c klinken omspelingen van snelle zestiendenoten.

Boris Giltburg

Boris Giltburg (foto) kwam ter wereld in Moskou. Hij kreeg zijn eerste pianolessen van zijn moeder. Op jonge leeftijd emigreerde zijn familie naar Tel Aviv, waar hij les kreeg van Arie Vardi. Giltburg maakte naam nadat hij een reeks belangrijke concoursen won, waaronder de Koningin Elisabethwedstrijd en de Arthur Rubinstein International Piano Master Competition. Inmiddels is Giltburg regelmatig te gast bij bekende orkesten. In het huidige seizoen debuteert hij bij het Milwaukee Symphony Orchestra en het WDR Sinfonieorchester. Ook soleert hij bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het BBC National Orchestra of Wales en het Royal Philharmonic Orchestra. Als kamermusicus speelt Giltburg regelmatig met het Pavel Haas Kwartet. Met dit ensemble won hij in 2018 een Gramophone Classical Music Award voor een album met muziek van Dvořák. Op zijn andere cd’s treffen we werken van onder anderen Sjostakovitsj, Liszt en Grieg. Ook de opname van Rachmaninovs Tweede pianoconcert met het Royal Scottish National Orchestra was  succesvol. The Times schreef over deze vertolking: "Whatever the mood, pensive or muscular, dark-toned or brilliant, the notes keep flowing, intricately patterned with echoing gestures and hidden variations." Naast zijn werk op het podium en in de studio is Giltburg fotograaf en blogger. Hij schrijft voor een breed publiek over klassieke muziek.

Dit concert is niet meer online te beluisteren. Gelukkig hebben we nog veel andere concerten die wél beschikbaar zijn.

Klik hier voor al onze concerten
Zondagochtend met Boris Giltburg

Concert informatie

Opnamedatum:
zondag 14 april 2019

Componisten:

Uitvoerenden:
Giltburg, Boris

Tijdperken:

Locatie:
Koninklijk Concertgebouw

Luister ook

Mijn favorieten