Pablo Heras-Casado en odes aan het verleden

NTR ZaterdagMatinee 6 april 2019

Muziek blijft inspireren, van de neo-barok van Stravinsky’s Pulcinella tot het ‘neo-minimal’ van Mayke Nas dat in het voorprogramma ging. En pianist Alexander Melnikov en dirigent Pablo Heras-Casado laten horen hoe Beethoven het pianoconcert uit Mozarts dagen weer actueel maakte.

Beethovens Eerste pianoconcert door Alexander Melnikov
Pablo Heras-Casado, die met hetzelfde gemak Monteverdi als Stockhausen dirigeert, presenteert hier een mix van Weense klassiek en neoklassiek. Met de Russische pianist Alexander Melnikov zet hij Beethovens Eerste pianoconcert op het podium. Met dat werk sleepte Beethoven in 1800 de erfenis van Mozart over de drempel van de negentiende eeuw.

Stravinsky en De Falla
De Rus Stravinsky was vanuit Frankrijk een van de grote gangmakers van het neoclassicisme. In zijn ballet Pulcinella citeerde hij zijn achttiende-eeuwse collega’s bijna letterlijk. Zijn iets jongere Spaanse collega Manuel de Falla begon in de lijn van operacomponist Mascagni maar koos in Parijs voor de nieuwe trend, ook geïnspireerd door wat hij leerde van Ravel. El amor brujo begon in 1915 als een gitaneria – een kruising tussen een dans- en een toneelstuk. Een flop. Maar hij maakte er een orkestsuite van, doorspekt met solozang in flamencostijl. En dat werd een tophit.

Dit concert is niet meer online te beluisteren. Gelukkig hebben we nog veel andere concerten die wél beschikbaar zijn.

Klik hier voor al onze concerten
Pablo Heras-Casado en odes aan het verleden

Concert informatie

Opnamedatum:
zaterdag 06 april 2019

Componisten:

Uitvoerenden:
Mahler Chamber Orchestra / Heras-Casado, Pablo / Melnikov, Alexander / Heredia, Marina

Tijdperken:

Locatie:
Concertgebouw

Luister ook

Mijn favorieten