RASKATOV EN TSJAIKOVSKI’S ‘PATHÉTIQUE’

ZaterdagMatinee 20-07-2019

 

Violiste Maria Milstein (foto), winnares van de Nederlandse Muziekprijs 2018, speelt de Nederlandse première van In excelsis van Alexander Raskatov. Een prachtig contrast met Tsjaikovski’s 115 jaar oudere, aangrijpende Zesde symfonie, de beroemde ‘Pathétique’.

Maria Milstein speelt Nederlandse première
De Russische componist Alexander Raskatov, bekend van zijn succesvolle satirische opera A Dog’s Heart, kreeg in 2008 een verzoek van het Dallas Symphony Orchestra. Of hij een nieuw vioolconcert wilde schrijven voor concertmeester Emanuel Borok die in datzelfde jaar de vierhonderdste verjaardag van zijn Amati-viool vierde. Maria Milstein vertolkt de solopartij tijdens de Nederlandse première van In excelsis. Haar Bergonzi-viool uit 1750 is weliswaar anderhalve eeuw jonger, haar spel is er niet minder verbluffend om. Niet voor niets kreeg Milstein de Nederlandse Muziekprijs 2018 toegekend.

Tsjaikovski’s Zesde symfonie
Meer Russische noten klinken in de Zesde symfonie van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski. Negen dagen nadat de componist het werk eigenhandig in première had gebracht, overleed hij plotseling. Het laat zich raden waarom de symfonie vaak is bestempeld als een muzikale zelfmoordbrief. De ondertitel ‘Pathétique’ laat weinig twijfel bestaan over de hoge emotionele gevoelstemperatuur van de partituur.

bron:concertgebouw.nl

RASKATOV EN TSJAIKOVSKI’S ‘PATHÉTIQUE’

Concert informatie

Opnamedatum:
zaterdag 30 maart 2019

Componisten:
Raskatov, Alexander / Tsjaikovski, Pjotr Iljitsj

Uitvoerenden:
Milstein, Maria / Radio Filharmonisch Orkest / Tausk, Otto

Tijdperken:
Moderne muziek / Romantiek

Omroep:
NTR

Locatie:
Concertgebouw

Dit concert is nog 55 dagen beschikbaar

Luister ook

Mijn favorieten