Tabea Zimmermann en het Radio Filharmonisch Orkest

NTR ZaterdagMatinee 09-03-2019

Twee Duitse componisten, en twee Hongaren. Tabea Zimmermann (foto: Marco Borggreve) is een belangrijk pleitbezorger voor het Altvioolconcert van Bartók. Markus Stenz dirigeert bovendien Beethovens Vierde symfonie, Bernd Alois Zimmermann en György Kurtág.

Markus Stenz dirigeert de Vierde symfonie van Beethoven
Chef-dirigent Markus Stenz en het Radio Filharmonisch Orkest maken zich sterk voor twee Duitse en twee Hongaarse componisten aan weerskanten van het symfonische spectrum. Bernd Alois Zimmermann moet zich in het na-oorlogse Duitsland al even geïsoleerd hebben gevoeld als de door doofheid geplaagde Beethoven anderhalve eeuw eerder. Beiden vochten door tot ze niet meer konden. Het gevecht met de doofheid stuurde Beethoven onontkoombaar naar een hermetische klankwereld. Zimmermann beëindigde, gekgemaakt door blindheid, zijn leven.

Tabea Zimmermann speelt Bartóks Alvioolconcert
György Kurtág had de gedroomde leerling van Béla Bartók kunnen zijn. In zijn werk volgt hij echter Anton Webern, een man van weinig noten. Hier heeft hij met zijn hommage aan Pierre Boulez een voor zijn doen omvangrijk werk geschapen. Ook is te horen dat hij aandachtig luisterde naar de hommage die Boulez zelf bracht aan zijn gestorven vriend Bruno Maderna.
Toen Béla Bartók in 1945 overleed liet hij een onvoltooid soloconcert voor altviool na. Hij schreef het in Manhattan, doodziek en op een steenworp afstand van Carnegie Hall. 'The American Dream' bleef voor hem een droom. Zijn nu eens dansante, dan weer melancholieke Altvioolconcert staat eenzaam aan de top van het altvioolrepertoire, mede door toedoen van zijn pleitbezorger Tabea Zimmermann.

Bron: concertgebouw.nl

zie voor meer informatie het programmaboekje

Tabea Zimmermann en het Radio Filharmonisch Orkest

Concert informatie

Opnamedatum:
zaterdag 09 maart 2019

Componisten:
Zimmermann, Bernd Alois / Bartók, Béla / Kurtág, György / Beethoven, Ludwig van

Uitvoerenden:
Radio Filharmonisch Orkest / Stenz, Markus / Zimmermann, Tabea

Tijdperken:
Moderne muziek / Klassiek

Omroep:
NTR

Locatie:
Concertgebouw

Dit concert is nog 13 dagen beschikbaar

Luister ook

Mijn favorieten