JAAP VAN ZWEDEN DIRIGEERT MAHLER 7

Het Zondagmiddagconcert herhaling 11-3-2019

Jaap van Zweden dirigeert het Koninklijk Concertgebouworkest in Mahlers Zevende symfonie. Hij stapt daarmee in Mahlers voetstappen, want bijna 110 jaar geleden was het de componist zelf die het Concertgebouworkest in de Nederlandse première van zijn grillige Zevende leidde.

Jaap van Zweden
Jaap van Zweden was ooit de jongste concertmeester van het Concertgebouworkest; de muziek van Mahler zit hem in het bloed. Inmiddels is hij al jaren een vermaard dirigent, en sinds dit seizoen artistic director van de New York Philharmonic - net als Gustav Mahler dat ooit was…

Mahlers Zevende symfonie
In oktober 1909 kwam Mahler naar Nederland om zijn nieuwe Zevende symfonie in te studeren en - eerst in Den Haag, daarna in Het Concertgebouw - uit te voeren. Het Nederlandse publiek sloot dit caleidoscopische en grillige werk niet onvoorwaardelijk in zijn hart. Het spooky scherzo en de wilde, bonte finale was voor velen even wennen. Maar Nachtmusik I en II, het tweede en het vierde deel met hun wonderlijke, nachtelijke sfeer en afwijkende instrumenten als mandoline en gitaar, vielen meteen in goede aarde.

Nachtwacht
Volgens de toenmalige chef-dirigent Willem Mengelberg, die zijn orkest volgens Mahler voorbeeldig had voorbereid, waren de twee 'nachtmuzieken' geïnspireerd door De nachtwacht van Rembrandt. Al is dat nooit bevestigd, is het niet direct hoorbaar en is het volgens Mahlers Nederlandse collega Alphons Diepenbrock onzin, tijdens een bezoek aan het Rijksmuseum was Mahler wel degelijk danig onder de indruk geweest van het schilderij. Overigens zou het Mahlers laatste bezoek aan Nederland zijn, het land waar hij weliswaar goede vrienden als Mengelberg en een hem toegenegen orkest had, maar waar hij snipverkouden werd en gek werd van de drukte. Anderhalf jaar later stierf de Weense componist.

Bron: concertgebouworkest.nl

JAAP VAN ZWEDEN DIRIGEERT MAHLER 7

Concert informatie

Opnamedatum:
vrijdag 08 maart 2019

Componisten:
Mahler, Gustav

Uitvoerenden:
Koninklijk Concertgebouworkest / Zweden, Jaap van

Tijdperken:
Romantiek

Omroep:
AVROTROS

Locatie:
Concertgebouw

Dit concert is nog 59 dagen beschikbaar

Luister ook

Mijn favorieten