IVÁN FISCHER DIRIGEERT STRAVINSKY BIJ HET KONINKLIJK CONCERTGEBOUWORKEST

Het Zondagmiddagconcert 1-3-2019

Iván Fischer leidt louter werken van Igor Stravinsky bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Samen met pianist Emanuel Ax wijdt hij zich aan muziek uit drie periodes van Stravinsky: de 'Russische', 'Franse' en 'Amerikaanse' periode.

Iván Fischer en Igor Stravinsky
Iván Fischer leidt dit concert louter werken van Igor Stravinsky. Het kleurrijke ballet Petroesjka wordt voorafgegaan door twee werken voor piano en orkest, met als solist Emanuel Ax. Tussen de gastdirigenten van het Koninklijk Concertgebouworkest is Iván Fischer een ware veteraan. Al dertig jaar maakt hij zijn opwachting, en in die drie decennia is Fischer altijd blijven doen wat hem beroemd maakte: nieuw licht werpen op veelal vertrouwde composities.

Emanuel Ax
Samen met pianist Emanuel Ax - eveneens een graag geziene gast bij het orkest - wijdt hij zich ditmaal aan bekende én minder bekende werken uit drie periodes van Igor Stravinsky: de 'Russische', 'Franse' en 'Amerikaanse' periode. Stravinsky begreep maar al te goed dat vernieuwing en traditie hand in hand gaan. Zijn Concerto in D is gemodelleerd naar barokmuziek en heeft tegelijkertijd de typische hoekige Stravinsky-klank. Met het kleurrijke ballet Petroesjka zette hij oude Russische folklore in een hypermodern licht. Het niet vaak uitgevoerde Capriccio is één van Stravinsky's weinige werken voor solist en orkest, maar staat haaks op het romantische soloconcert: geen pathos, maar een knisperende vonkenregen tussen piano en ensemble.

Bron: concertgebouw.nl

IVÁN FISCHER DIRIGEERT STRAVINSKY BIJ HET KONINKLIJK CONCERTGEBOUWORKEST

Concert informatie

Opnamedatum:
vrijdag 01 maart 2019

Componisten:
Stravinski, Igor / Schubert, Franz

Uitvoerenden:
Ax, Emanuel / Koninklijk Concertgebouworkest / Fischer, Iván

Tijdperken:
Moderne muziek / Romantiek

Omroep:
AVROTROS

Locatie:
Concertgebouw

Dit concert is nog 7 dagen beschikbaar

Luister ook

Mijn favorieten