The Gershwins' Porgy and Bess

NTR Opera Live 9-2-2019

Iedereen kent ze, tophits als ‘Summertime’, ‘I Got Plenty o’Nuttin’, ‘Bess, You Is My Woman Now’ of ‘It Ain’t Necessarily So’ uit de alom geliefde en unieke opera van George Gershwin. In The Gershwins' Porgy and Bess combineerde hij jazz met de westerse operatraditie en Afro-Amerikaanse en Russisch-Joodse muziek.

Sociaal drama
Aanvankelijk was Gershwins Porgy and Bess (1935) controversieel vanwege het ‘negatieve clichébeeld’ van arme gekleurde mensen aan de rafelrand van de samenleving. In feite is de opera, ook al speelt het verhaal zich af onder Afro-Amerikanen, vooral een sociaal drama waarin de relaties onderzocht worden tussen de leden van een hechte gemeenschap in South Carolina (1920), waar de bewoners bezig zijn met overleven; ieder op zijn of haar eigen manier, legaal dan wel illegaal.

George Gershwin
Het oeuvre van George Gershwin slaat een brug tussen jazz en klassieke muziek. Het lezen van DuBose Heywards roman Porgy bracht hem in 1926 op het idee een avondvullende opera te schrijven. Zijn broer Ira Gershwin schreef op basis van de roman het libretto. De zomer van 1934 bracht George, om de sfeer goed in zich op te nemen, al componerend door in South Carolina. Hij hoopte dat deze opera ‘het drama en de romantiek van Carmen zou combineren met de schoonheid van Meistersinger’.

Bron: operaballet.nl

The Gershwins Porgy and Bess

Concert informatie

Opnamedatum:
donderdag 31 januari 2019

Componisten:
Gershwin, George

Uitvoerenden:
Eric Owens / Adina Aaron / Mark S. Doss / Frederick Ballentine / Chaz’men Williams-Ali / Latonia Moore / Donovan Singletary / Janai Brugger / Tichina Vaughn / Ronald Samm / Byron Jackson / Sarah-Jane Lewis / Njabulo Madlala / Whitaker Mills / Porgy and Be / Nederlands Philharmonisch Orkest / Gaffigan, James

Tijdperken:
Moderne muziek

Omroep:
NTR

Locatie:
Nationale Opera en Ballet

Dit concert is nog 18 dagen beschikbaar

Luister ook

Mijn favorieten