Simone Lamsma speelt Goebajdoelina

NTR ZaterdagMatinee uit het Archief 06-07-2019

Op de vleugels van Bach... Violiste Simone Lamsma (foto) bewijst zich opnieuw als Goebajdoelina-interpreet in een twintigste-eeuws ‘Musikalisches Opfer’. En vaste gastdirigent James Gaffigan maakt zich op voor ‘zijn’ Vierde van Brahms (met Bach-citaat).

James Gaffigan en Simone Lamsma spelen Goebajdoelina en Brahms
Hij staat niet op het programma, maar hij is onmiskenbaar de bindende kracht achter de werken van Sofia Goebaidoelina en Johannes Brahms: Johann Sebastian Bach. Brahms gebruikte in de prachtige afsluitende passacaglia van zijn Vierde symfonie een thema dat hij ontleende aan Bachs cantate Nach dir, Herr, verlanget mich, BWV 150. En Goebajdoelina leende het thema van Bachs Musikalisches Opfer voor haar Offertorium, het indrukwekkende vioolconcert dat zij in de vroege jaren tachtig voor Gidon Kremer schreef.

Simone Lamsma richt zich opnieuw op Goebajdoelina
Die hoofdrol wordt nu vertolkt door Simone Lamsma. De violiste maakte tijdens een eerder Matinee-concert al grote indruk met Goebajdoelina’s  tweede vioolconcert, In tempus praesens. De live-opname van dit werk, met het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Reinbert de Leeuw, werd juichend ontvangen. The Strad roemde Lamsma als een waardig opvolger van Anne-Sophie Mutter, voor wie In tempus praesens geschreven was. Ook Goebajdoelina zelf was zeer enthousiast over Lamsma’s spel.

Bron: concertgebouw.nl

Simone Lamsma speelt Goebajdoelina

Concert informatie

Componisten:
Goebajdoelina, Sofia / Brahms, Johannes

Uitvoerenden:
Lamsma, Simone / Radio Filharmonisch Orkest / Gaffigan, James

Tijdperken:
Moderne muziek / Romantiek

Omroep:
NTR

Dit concert is nog 17 dagen beschikbaar

Luister ook

Mijn favorieten