40 jaar Radio 4 Concerten in Vredenburg

AVROTROS Vrijdagconcert 26-1-2019

Veertig jaar geleden, op. 26 januari 1979, openden de deuren van Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht. De zaal vulde zich met zijn eerste concertbezoekers. Vanaf dat moment kon het publiek voor het eerst ook in Utrecht live luisteren naar concerten die door de omroepen in Hilversum werden geprogrammeerd.

Edo de Waart
Op deze gedenkwaardige dag dirigeerde Edo de Waart het Utrechts Symfonie Orkest. Het bijzondere achthoekige gebouw werd meteen een icoon en geroemd om zijn akoestiek en open karakter. Bij de bouw van TivoliVredenburg is de Grote Zaal, op verzoek van de Utrechtse bevolking, bewaard gebleven. Nu veertig jaar later, staat Edo de Waart wederom op de bok om dit jubileum te vieren met het Radio Filharmonisch Orkest - sinds jaar en dag vaste bespeler vande Grote Zaal.

Mozart en Brahms
Mozart schreef zijn Pianoconcert nr. 21 in Wenen, op de toppen van zijn succes, geliefd bij het publiek. Die onbezorgdheid klinkt door in een pianoconcert in de zonnige toonsoort C-groot. Al even zonovergoten is Brahms’ Derde Symfonie. Clara Schumann schreef er lyrisch over: ‘Het openingsdeel geeft een verrukkelijke dageraad weer. In het tweede deel hoor je een idylle, het gebed in een kleine kapel in het bos, het stromen van een beekje, het gescharrel van kevertjes…’ De mogelijke verklaring voor deze muzikale idylle: Brahms was gewoon verliefd op Clara toen hij de symfonie componeerde.

40 jaar Radio 4 Concerten in Vredenburg

Concert informatie

Opnamedatum:
vrijdag 25 januari 2019

Componisten:
Bosmans, Henriëtte / Mozart, Wolfgang Amadeus / Brahms, Johannes

Uitvoerenden:
Brautigam, Ronald / Radio Filharmonisch Orkest / Waart, Edo de

Tijdperken:
Moderne muziek / Klassiek / Romantiek

Omroep:
AVROTROS

Locatie:
TivoliVredenburg, grote zaal

Dit concert is nog 6 dagen beschikbaar

Luister ook

Mijn favorieten