Cellist Pablo Ferrández soleert bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest

Het Zondagochtend Concert 20-01-2019

Tsjaikovski’s Rococo-variaties: een gracieuze, montere ode aan Mozart. Cellist Pablo Ferrández (foto) soleert bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest, dat ook Rimski-Korsakovs geliefde Sheherazade speelt.

Pablo Ferrández in Tsjaikovski
Cellist Pablo Ferrández wordt internationaal geprezen om zijn emotionele maar nooit zwelgende toon. In Violinist onthulde hij het geheim achter zijn onstuimige succes. ‘Altijd repeteren alsof je al voor een volle zaal zit.’ De Madrileen Ferrández kijkt bovendien, als hij eenmaal écht het podium betreedt, zoveel mogelijk mensen aan. En komt zo heel dichtbij. Vandaag in Tsjaikovski’s Rococo-variaties. Geïnspireerd door Mozart schreef Tsjaikovski een gracieus en monter werk voor cello en orkest. Acht variaties en natuurlijk het ‘originele’ thema – dat niet uit de rococo stamt, maar uit Tsjaikovski’s brein. Ferrández soleert bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest, geleid door dirigente Elim Chan. Deze Chinese won in 2014 de prestigieuze Donatella Flick LSO Conducting Competition. Sindsdien is haar leven een ‘achtbaanrit’: ze dirigeert over de hele wereld. Met een flinke focus op Russisch repertoire.

Sheherazade
Het is een van de kleurrijkste composities ooit gemaakt: Rimski-Korsakovs Sheherazade. De vioolpartij in deze suite verklankt de rol van Sheherazade, vrouw van de wrede koning Sjahriaar. Die doodt al zijn echtgenotes na één nacht. Maar niet Sheherazade: zij weet hem 1001 nachten te boeien met evenveel prachtige verhalen. De oriëntaals getinte sprookjesmuziek groeide uit tot Rimski-Korsakovs populairste werk.

Bron: concertgebouw.nl

Cellist Pablo Ferrández soleert bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest

Concert informatie

Opnamedatum:
zondag 20 januari 2019

Componisten:
Tsjaikovski, Pjotr Iljitsj / Rimski-Korsakov, Nikolaj

Uitvoerenden:
Ferrández, Pablo / Rotterdams Philharmonisch Orkest / Chan, Elim

Tijdperken:
Romantiek

Omroep:
AVROTROS

Locatie:
Koninklijk Concertgebouw

Dit concert is nog 60 dagen beschikbaar

Luister ook

Mijn favorieten