Petrenko in Brahms en Sjostakovitsj

Zaterdagmatinee herhaling 12-01-2019

Vasily Petrenko over leven en overleven

Dirigent Vasily Petrenko en violiste Alina Ibragimova keren terug bij het Radio Filharmonisch Orkest. Zij brengen Brahms’ onstuimige Eerste symfonie, Sjostakovitsj’ Tweede vioolconcert en een vroeg werk van zijn leerling Oestvolskaja.

Sjostakovitsj, Oestvolskaja en Brahms’ Eerste symfonie
Galina Oestvolskaja was niet alleen de Russische componiste ‘met de hamer’. Zij was ooit ook de beste leerlinge van Dmitri Sjostakovitsj. In haar jonge jaren waren haar werken nog niet zo meedogenloos en compromisloos als in later tijden. En hoewel in De droom van Stepan Razin de eigenzinnigheid van Oestvolskaja al volop te herkennen is, klinkt het vooral als een werk dat haar verbindt met haar leermeester. Net als hij schreef Oestvolskaja in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw veel filmmuziek en ‘correcte’ Sovjetrealistische stukken om in haar levensonderhoud te voorzien. Al deze werken schrapte zij later uit haar officiële catalogus. Alleen De droom van Stepan Razin uit 1948 achtte ze goed genoeg om haar te overleven.

Duistere Sjostakovitsj en levendige Brahms
Sjostakovitsj’ Tweede vioolconcert brengt violiste Alina Ibragimova en dirigent Vasily Petrenko terug bij de ZaterdagMatinee. Het werk is een essay over de duistere kant van het leven, over de dood. Brahms’ Eerste symfonie is daarna vooral een viering van het leven, van het licht. In een tijd dat de Neudeutsche Schule van Liszt en Wagner de absolute muziek dood had verklaard ten faveure van het symfonisch gedicht, bewees Brahms overtuigend dat er leven was na Beethoven.

Dit concert is niet meer online te beluisteren. Gelukkig hebben we nog veel andere concerten die wél beschikbaar zijn.

Klik hier voor al onze concerten
Petrenko in Brahms en Sjostakovitsj

Concert informatie

Opnamedatum:
zaterdag 12 januari 2019

Componisten:

Uitvoerenden:
Sivko, Anatoli / Radio Filharmonisch Orkest / Petrenko, Vasily / Ibramigova, Alina

Tijdperken:

Locatie:
Concertgebouw

Luister ook

Mijn favorieten