Frederick Delius ; Romeo en Julia in Zwitserland

NTR ZaterdagMatinee 15-12-2018

Sir Mark Elder brengt een zelden gehoorde opera van zijn landgenoot Frederick Delius voor het voetlicht: A village Romeo and Juliet. Een bloedstollend verhaal vol Wagneriaanse elementen.

Sir Mark Elder dirigeert opera van Frederick Delius
De beroemde operadirigent Sir Mark Elder dirigeert A village Romeo and Juliet van zijn landgenoot Frederick Delius. De titel van de opera gaat natuurlijk terug op Shakespeares toneelstuk, maar het verhaal niet. Wel is er ook hier een tragisch jong liefdespaar. Net als hun voorgangers is het hen verboden met elkaar om te gaan, en dat leidt tot hun – min of meer vrijwillige – dood. Maar: voor Delius geen Italiaans Verona, maar het Zwitserse boerenland. Twee rivaliserende landbouwers, Manz en Marti, bevechten elkaar, tot groot verdriet van hun kinderen Sali en Vreli.

Bloedstollende ‘Walk to the Paradise Garden’
Delius, een Brit met Duitse wortels, componeerde het werk rond 1900. Net als voor veel van zijn tijdgenoten is de invloed van Wagner onmiskenbaar. De puls van de muziek kan misschien wel als één vloeiende ‘unendliche Melodie’ beschouwd worden. Toch heeft Delius ook zijn humoristische momenten, zoals in de jaarmarktscène waarin peperkoekmannetjes en een rad-van-fortuin figureren. Uiteindelijk zijn we echter getuige van een bloedstollende symfonische ‘Walk to the Paradise Garden’, waarin Sali en Vreli gelaten hun einde tegemoet gaan.

Frederick Delius ; Romeo en Julia in Zwitserland

Concert informatie

Opnamedatum:
zaterdag 15 december 2018

Componisten:
Delius, Frederick

Uitvoerenden:
Newlin, Matthew / Costa-Jackson, Marina / Kuypers, Tim / Thorpe, Callum / Stout, David / Jong, Rik de / Cornel, Lotte / Sezer, Aylin / Schaik, Jeannette van / Essen, Nina van / Steffani, Raoul / Liere, Leon van / Sanders, MArtijn / Mkhize, Martin / Lierop / Radio Filharmonisch Orkest / Elder, Sir Mark

Tijdperken:
Moderne muziek

Omroep:
NTR

Locatie:
Concertgebouw

Dit concert is nog 35 dagen beschikbaar

Luister ook

Mijn favorieten