Afscheidsconcert Antonello Manacorda

Avondconcert 27-11-2018

Chef-dirigent Antonello Manacorda neemt na zeven jaar afscheid van Het Gelders Orkest. De als flamboyant bekend staande dirigent gaat zich vanaf januari richten op één van zijn liefdes: de opera.

Hawar Tawfiq
Het programma dat Manacorda voor zijn afscheidsconcerten samenstelde draait om het gloednieuw werk 1002 van Hawar Tawfiq dat hij in opdracht van Het Gelders Orkest componeerde. Als vluchteling kwam de componist Tawfiq naar Nederland, waar hij zich al snel ontpopte tot getalenteerd violist en gedreven componist. Veel van zijn muziek is in ons land uitgevoerd en ook Het Gelders Orkest heeft daaraan meegewerkt.

Shéhérazade
Tawfiq denkt nog regelmatig terug aan zijn eerste kennismaking met klassieke muziek waarmee hij in zijn geboortestreek niet zo makkelijk in aanraking kwam. Een van de eerste stukken die hij hoorde was Shéhérazade van Rimski-Korsakov. Voor Tawfiq niet zo maar een stuk, want een deel van de Sprookjes uit 1001 Nacht waarop deze symfonische suite gebaseerd is, speelt zich af in de Koerdische landstreken. Reden temeer om dit schitterende en kleurrijke werk, naast de wereldpremière van Tawfiqs 1002 op het programma te zetten.

Bruchs 1e vioolconcert
Als contrast tussen al deze ‘Oosterse’ muziek het geliefde Eerste vioolconcert van Max Bruch. De befaamde violist Joseph Joachim, die in 1868 de première speelde noemde het ‘De droom van elke virtuoos, dramatisch krachtig en melodisch’. Geknipt voor meestervioliste Antje Weithaas, die met haar complete cd-opname met het werk van Bruch alom respect afdwong.

Bron: hetgeldersorkest.nl

Afscheidsconcert Antonello Manacorda

Concert informatie

Opnamedatum:
zaterdag 24 november 2018

Componisten:
Tawfiq, Hawar / Bruch, Max / Rimski-Korsakov, Nikolaj

Uitvoerenden:
Het Gelders Orkest / Manacorda, Antonella / Weithaas, Antje

Tijdperken:
Moderne muziek / Romantiek

Omroep:
NTR

Locatie:
Vereeniging

Dit concert is nog 4 dagen beschikbaar

Luister ook

Mijn favorieten