Verdi's geliefde opera Nabucco

NTR Zaterdagmatinee 13-4-2019

‘Va, pensiero...’. Na eerdere tegenslagen kreeg Giuseppe Verdi vleugels en componeerde zijn opera Nabucco. Het slavenkoor werd het officieuze volkslied van Italië, en Nabucco groeide uit tot een van zijn populairste werken.

‘Va, pensiero...’
‘Va, pensiero, sull’ali dorate…’ zingen de Hebreeuwse slaven in Nabucco: ‘Vlieg, gedachte [aan vrijheid], op gouden vleugels…’ De directeur van de Milanese Scala had Verdi dit libretto voorgelegd – zou hij dat niet op muziek kunnen zetten? De componist wilde eigenlijk weigeren. Hij had alleen maar mislukkingen achter de rug en ook nog eens zijn vrouw en beide kinderen verloren. Deze woorden deden de artistieke vlam echter weer ontwaken.

Meer dan het Slavenkoor
Bij de première in 1842 in Milaan werd de opera een eclatant succes, en het slavenkoor werd het officieuze volkslied van Italië. Maar Nabucco is veel meer dan alleen een koorlied. Verdi ontdekte er zijn eigen hoog-dramatische stijl mee, en schreef bijzondere vocale partijen voor de dramatische bariton Nabucco, de lyrische mezzosopraan Fenena en de dramatische sopraan Abigaille. Ook horen we voor het eerst de schetterende fanfares van koperblazers, die hier de staatsmacht van de Assyrische koning representeren. Nog altijd is Nabucco terecht een ongekend geliefde titel.

Lees meer in het programmaboek

Dit concert is niet meer online te beluisteren. Gelukkig hebben we nog veel andere concerten die wél beschikbaar zijn.

Klik hier voor al onze concerten
Verdis geliefde opera Nabucco

Concertinformatie

Opnamedatum:
zaterdag 13 april 2019

Componist:

Uitvoerenden:
Fabricio Gori (Abdallo ; tenor), Franco Vassallo (Nabucco ; bariton), Giordano Lucà (Ismaela ; tenor), Giordano Relyea (Zaccaria ; bas), Groot Omroepkoor (vrouwenkoor), Iris van Wijnen (Zerlina; sopraan), Jasper Leever (Orakel; bas), Jeannette van Schaik (Wheel of fortune woman + 2nd Peasant woman ; sopraan), Tatiana Serjan (Abigaille ; sopraan)

Tijdperk:

Locatie:
Concertgebouw, Amsterdam

Luister ook

Mijn favorieten