De allegorie van het verlangen

Avondconcert 22-11-2018

Ensemble Zefiro Torna, de Tunesische zangeres Ghalia Benali en Vocalconsort Berlin spelen een uiteenlopend programma. Van Bach tot Arabische liederen: Oost en West gaan de dialoog aan.

De allegorie van het verlangen
De Hebreeuwse Bijbel bevat een bijzonder raadselachtig boekje, bekend als het Lied van Salomon, Canticum Canticorum of het Hooglied. Het boek leest als een verzameling van gedichten op het thema van de menselijke liefde met als protagonisten een mannelijke en een vrouwelijke minnaar. De poëzie is beeldend, vaak ronduit erotisch en suggestief. Het Hooglied speelt zich af in een gesublimeerde wereld en wordt beschouwd als een allegorie voor Gods liefde en als een drijfveer voor de mystiek. Het vormt al eeuwenlang een inspiratiebron voor talloze oosterse en westerse kunstenaars en geleerden.

Van Bach tot Arabische liederen
Zefiro Torna (foto) creëert samen met Vocalconsort Berlin (foto) en de Tunesische zangeres en kunstenares Ghalia Benali een bijzonder programma. Eenstemmige madrigalen met instrumentale begeleiding, zangduetten en - trio’s, een vrouwenkoor en polyfone zettingen van componisten als von Bingen, de Machaut, Dunstable, Agricola, Lassus, Grandi, Sances, Monteverdi, Schütz, Buxtehude en J.Ch. Bach, interageren met traditionele en moderne Arabische liederen op teksten van ‘soefi’dichters als Rābiʻa al-ʻAdawiyya en van een nieuwe generatie dichters zoals de Egyptenaar Abdallah Ghoneem. Het maakt 'De allegorie van het verlangen' tot een opwindende en inspirerende dialoog tussen sacraliteit en humaniteit, tussen culturen en geschiedenis.

De allegorie van het verlangen

Concert informatie

Opnamedatum:
donderdag 22 november 2018

Componisten:
Bach, Johann Christoph / Dunstable, John / Benali, Ghalia / Lassus, Orlandus / Monteverdi, Claudio / Buxtehude, Dietrich / anoniem

Uitvoerenden:
Vocalconsort Berlin / Zefiro torna / Benali, Ghalia

Tijdperken:
Barok / Oude muziek / Moderne muziek

Omroep:
NTR / AVRO

Locatie:
Musis

Dit concert is nog 72 dagen beschikbaar

Luister ook

Mijn favorieten

App de studio

Je moet minimaal 16 jaar zijn om deel te nemen aan deze dienst. Wil je meer informatie over hoe NPO omgaat met je gegevens, lees dan ons privacy statement