Concert

Lucas van Regteren Altena

foto: Timothy Eberly
  1. Concertenchevron right
  2. Lucas van Regteren Altena

In de radio 4 podcast Hilversumse Muziekschatten worden verloren gegane of nooit eerder opgenomen werken opgedoken uit de bladmuziekcollectie Muziekschatten. Deze werken werden opnieuw opgenomen voor de podcast door leden van het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor. Luister naar de muziek uit aflevering #8 van de podcast: het Divertimento van Lucas van Regteren Altena.


Biografie
Lucas van Regteren Altena (1924-2000) was fluitist in het Promenade Orkest en solist, kamermusicus en fluitpedagoog. Hij krijgt les van de solofluitist van het Concertgebouworkest Hubert Bahrwasser en volgt muziektheorie bij Wouter Paap en Herman Strategier. In zijn vrije tijd componeert hij puur voor zijn plezier een groot aantal orkest- en koorwerken naast kamermuziek, liederen, film- en toneelmuziek. Je zou hem -in de beste zin des woords- zondagscomponist kunnen noemen. Hij krijgt compositieopdrachten van het Ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen, de Nederlandse Radio Unie, Stichting Jeugd en Muziek en het Cultuurfonds BUMA. In Hilversum werden zijn werken regelmatig door collega’s gespeeld.

Divertimento
Het virtuoze werk verraadt zijn voorkeur voor de Franse stijl uit het begin van de 20ste eeuw. Dit Divertimento bewerkte hij 3 jaar later voor kamerorkest, waarvan nog een obscure opname getuigt. Maar van het originele Divertimento is geen opname bewaard gebleven, tot deze recentelijk voor de podcast Hilversumse Muziekschatten werd gemaakt door drie leden van het Radio Filharmonisch Orkest. Het trio droeg hij op aan twee dierbare collega’s: de fluitist Wim Hesterman en de hoboïst Victor Swillens.

Uitvoerenden
Carla Meijers - fluit
Marjolein Koning – hobo
Stephan Kiefer – piano

Podcast
In de bijbehorende achtste aflevering van de podcast Hilversumse Muziekschatten wordt de persoon en het werk toegelicht door zijn zoon Jan Erik Van Regteren Altena, musicoloog Leo Samama en de fluitiste en onderzoeker Eleonor Pameijer.

Lucas van Regteren Altena

Dit concert is niet meer beschikbaar

Opnamedatum

maandag 15 maart 2021

Omroep

NTR

Componisten

Lucas van Regteren Altena

Uitvoerenden

Marjolein Koning (hobo), Carla Meijers (fluit), Stephan Kiefer (piano)

Tijdperken

Midden/laat twintigste eeuw

Locatie

Muziekcentrum van de Omroep, studio 1, Hilversum

Beluister de bijbehorende podcast #8 uit de serie Hilversumse Muziekschatten.

Gerelateerde podcast

Het Verhaal

Het Verhaal

Ster advertentie
Ster advertentie