Mahlers Achtste symfonie onder leiding van Marc Albrecht

AVROTROS Vrijdagconcert 15 mei 2020

Het Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van chef-dirigent Marc Albrecht speelt Mahlers magistrale Achtste symfonie, de ‘Symphonie der Tausend’.

Mahler 8
Mahlers Achtste symfonie mag dan een kolossaal werk zijn, achter al die noten klinken ook de diepste emoties van de componist mee. Toen hij ontdekte dat zijn aanbeden Alma hem bedroog, probeerde hij haar niet met woorden maar met muziek weer voor zich te winnen. Mahler geeft zijn diepste zielenroerselen bloot in twee uitersten. Met een extatisch jubelende Pinksterhymne ‘Veni Creator Spiritus’ als eerste deel en de intense, verzoenende woorden van de slotscène uit Goethes Faust als tweede deel.

Chef-dirigent Marc Albrecht
Het is de droom van elk orkest en elke dirigent: Mahlers reusachtige Achtste symfonie. Voor chef-dirigent Marc Albrecht is dat niet anders. Sinds zijn aantreden als chef-dirigent staat elk jaar een Mahler-symfonie op het programma. De ‘Sinfonie der Tausend’ mag volgens Marc Albrecht niet ontbreken: ‘De symfonieën zijn onderdeel van een geheel, de ene symfonie roept vragen op die de volgende beantwoordt. Aan de basis ligt Mahlers spirituele zoektocht naar waarachtigheid, een reis die hem naar steeds een volgend stadium brengt.’ 123 musici, 8 solisten en 5 koren maken deze indrukwekkende Mahler-symfonie tot een unieke gebeurtenis.

(bron: concertgebouw.nl, foto: Elmer van der Marel)

Mahlers Achtste symfonie onder leiding van Marc Albrecht

Concertinformatie

Opnamedatum:
zaterdag 23 februari 2019

Componist:
Gustav Mahler

Uitvoerenden:
Ailish Tynan (sopraan), Camilla Nylund (sopraan), Helena Rasker (alt), Janina Baechle (alt), Klaus Florian Vogt (tenor), Knabenchor Hannover, Koorschool St. Bavo Haarlem, London Symphony Chorus, MDR Rundfunkchor Leipzig, Regula Mühlemann (sopraan), Shenyang (bas-bariton), Tommi Hakala (bariton), WDR Rundfunkchor Köln

Orkest:
Nederlands Philharmonisch Orkest

Dirigent:
Marc Albrecht

Tijdperk:
Romantiek

Omroep:
NTR

Locatie:
Concertgebouw Grote Zaal, Amsterdam

Luister ook

Mijn favorieten