Naar homepage
Concert

Gergiev meets Janine Jansen bij het KCO

  1. Concertenchevron right
  2. Gergiev meets Janine Jansen bij het KCO

Het Zondagmiddagconcert, 23 mei 2021

De samenwerking van Valery Gergiev en de even gepassioneerde violiste Janine Jansen (foto) klinkt 'vloeiend, intens en eensgezind'. Zij vertolken samen met het Koninklijk Concertgebouworkest het Vioolconcert van Jean Sibelius.

Janine Jansen
Wanneer de Russische dirigent Valery Gergiev en de minstens zo gepassioneerde violiste Janine Jansen elkaar ontmoeten op het concertpodium, kan het niet anders dan spetteren. Ze waren nog niet eerder samen te gast bij het Koninklijk Concertgebouworkest, maar het resultaat van hun samenwerking bij het London Symphony Orchestra klonk 'vloeiend, intens en eensgezind'. Soloconcerten zijn vaak 'portretten', niet alleen van het instrument in kwestie maar ook van de musicus die als inspiratiebron fungeerde. Vanavond speelt Janine Jansen het geliefde Vioolconcert van Sibelius.

Valery Gergiev dirigeert Daphnis et Chloé
Na de pauze trakteren Valery Gergiev en het Concertgebouworkest u op Daphnis et Chloé van Maurice Ravel - het complete ballet welteverstaan, niet zoals gebruikelijk een suite. De Franse componist schreef zijn 'symphonie chorégraphique', zoals hij het zelf noemde, voor Serge Diaghilev en diens beroemde Ballets Russes. Hij verklankte het Griekse liefdesverhaal met groot orkest en woordloos koor, waarvoor het Koor van de Nationale Opera aantreedt. Collega-componist Stravinsky noemde het ballet Ravels allerbeste werk en vond het zelfs de mooiste Franse muziek die hij ooit had gehoord.

Bron: concertgebouw.nl
Foto: Boris Horvat (ANP)

Ster advertentie
Ster advertentie