Naar homepage
Concert

Yuja Wang en de ondraaglijke lichtheid van Sjostakovitsj

foto: Norbert Kniat
  1. Concertenchevron right
  2. Yuja Wang en de ondraaglijke lichtheid van Sjostakovitsj

Rotterdams Philharmonisch Orkest

Lahav Shani dirigent

Yuja Wang piano

Wantenaar Meander (wereldpremière)
Sjostakovitsj Tweede pianoconcert
Rachmaninov Symfonische dansen

Yuja Wang en de ondraaglijke lichtheid van Sjostakovitsj

Het laatste werk van Rachmaninov, de ondraaglijke lichtheid van Sjostakovitsj’ Tweede pianoconcert en de betoverende wereld van Mathilde Wantenaar. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest brengt het moeiteloos bij elkaar.

De klinkende biografie van Rachmaninov

Met zijn Symfonische dansen uit 1940 schreef Sergej Rachmaninov niet alleen een klinkende biografie, maar ook een even bezorgd als zorgeloos laatste werk. Dies irae staat naast jazzinvloeden, citaten uit eigen werk klinken naast wonderschone nieuwe orkestraties. Een nieuw werk van Mathilde Wantenaar vormt de perfecte inleiding op dit wonderschone werk van de getourmenteerde Rus.

De jazzy swing van Sjostakovitsj

Ook Dmitri Sjostakovitsj volgt in zijn Tweede pianoconcert uit 1957 mildere en lichtvoetigere wegen dan we van de componist gewend zijn. Slechts in het meesterlijke Andante slaat hij een serieuzere toon aan. Sjostakovitsj componeerde het werk als een afstudeerproject voor zijn zoon, die het tijdens zijn eindexamen piano speelde. Vooral de hoekdelen, die op het lijf geschreven lijken van pianofenomeen Yuja Wang, vereisen een welhaast jazzy swing van het symfonieorkest.

Ster advertentie
Ster advertentie