Johannes van Damascus - exotische beelden uit lang vervlogen tijden

Vrijdagconcert 28-09-2018

Voor dit Nederlands-Russische koorprogramma was de jonge dirigent Stanislav Kochanovsky uit Sint-Petersburg te gast. Hij boog zich over muziek van Jan van Gilse, de bevlogen dirigent en begaafde componist die omstreeks 1920 de scepter zwaaide over het Utrechts Stedelijk Orkest (USO). Zijn laatromantische cantate Sulamith bezorgde hem zijn doorbraak als componist.

Dan drie eveneens romantische koorliederen over het wel en wee van de liefde van de Russische emigrant in de VS, Sergej Rachmaninov.

Ten slotte een cantate over Johannes van Damascus van Sergej Tanejev, een van Tsjaikovski’s meest getalenteerde leerlingen. Het is een juweel van Russische koorzang met schitterend gedragen en vloeiende melodielijnen. Tanejev roept exotische beelden op uit lang vervlogen tijden: het Damascus van de achtste eeuw.

Bron: radiofilharmonischorkest.nl

Johannes van Damascus - exotische beelden uit lang vervlogen tijden

Concert informatie

Opnamedatum:
vrijdag 28 september 2018

Componisten:
Berlioz, Hector / Gilse, Jan van / Rachmaninov, Sergej / Tanejev, Sergej

Uitvoerenden:
Radio Filharmonisch Orkest / Kochanovsky, Stanislav / Groot Omroepkoor / Hwang, Sumi / Delaere, Denzil / Oliemans, Thomas

Tijdperken:
Romantiek / Moderne muziek

Omroep:
AVROTROS

Locatie:
TivoliVredenburg

Dit concert is nog 13 dagen beschikbaar

Luister ook

Mijn favorieten

App de studio

Je moet minimaal 16 jaar zijn om deel te nemen aan deze dienst. Wil je meer informatie over hoe NPO omgaat met je gegevens, lees dan ons privacy statement