NTR ZaterdagMatinee: Hannes Minnaar speelt pianoconcert van John Foulds

ZaterdagMatinee 22-09-2018

De pianist Hannes Minnaar soleert in het magistrale Dynamic Triptych dat de Engelsman John Foulds in 1930 voltooide. De muzikale duizendpoot Foulds was zowel in de lichte als in de klassieke muziek actief. Het pianoconcert was zijn meest succesvolle orkestpartituur maar kreeg nooit de bijval die de componist verwachtte. Foulds vertrok gedesillusioneerd naar India en werd (ten onrechte) vergeten.

Kleurrijke variaties
Henry Purcells vier odes aan St. Cecilia, de beschermheilige van de muziek, vormen highlights in het Britse componeren. Toen het blad BBC Music in 2002 tien jaar bestond, nodigde het zeven componisten uit ieder een variatie te schrijven op een thema uit de meest briljante Ode. Colin Matthews gaf zijn collega’s het karakter van de diverse variaties aan. Zo ontstond een kleurrijk en tóch samenhangend geheel.

MacMillans Woman of the Apocalypse
Van 2010 tot 2013 was James MacMillan vaste gastdirigent van de Radio Kamer Filharmonie, en veel van zijn werk klonk niet toevallig in ZaterdagMatinee. In Woman of the Apocalypse interpreteert de Schot niet de teksten uit het Bijbelboek Openbaringen, maar heeft hij zich laten inspireren door de vele beeldende kunstenaars die deze vrouwenfiguur hebben vereeuwigd. Een soort schilderijententoonstelling waarvan het laatste doek, ‘The Coronation’, culmineert in een apocalyptisch hoogtepunt.
 

NTR ZaterdagMatinee: Hannes Minnaar speelt pianoconcert van John Foulds

Concert informatie

Opnamedatum:
zaterdag 22 september 2018

Componisten:
Bernstein, Leonard / Foulds, John / Lindberg, Magnus / MacMillan, James

Uitvoerenden:
Radio Filharmonisch Orkest / Marshall, Wayne / Minnaar, Hannes

Tijdperken:
Moderne muziek

Omroep:
NTR

Locatie:
Concertgebouw

Dit concert is nog 9 dagen beschikbaar

Luister ook

Mijn favorieten

App de studio

Je moet minimaal 16 jaar zijn om deel te nemen aan deze dienst. Wil je meer informatie over hoe NPO omgaat met je gegevens, lees dan ons privacy statement