Bruckner en Andriessen: triomf en mystiek

Zondagmiddagconcert 23-09-2018

Bruckners Derde symfonie
Anton Bruckner droeg zijn majestueuze Derde symfonie op aan zijn grote idool Richard Wagner. De première in Wenen werd gedirigeerd door de onervaren Bruckner zelf. Geleidelijk verliet het publiek – en zelfs een deel van het orkest – de zaal. Een klein groepje bewonderaars bleef, onder wie de zeventienjarige Gustav Mahler. Het onwaarschijnlijke begin van een triomftocht: de Derde wordt beschouwd als Bruckners eerste grote meesterwerk.

Louis Andriessens Mysteriën
Louis Andriessen (foto) schreef Mysteriën in 2013 ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van het Concertgebouworkest. De beroemdste levende componist van ons land zwoer ooit het symfonieorkest af maar leverde – veertig jaar na zijn laatste orkestwerk – een prachtige compositie af waarmee hij zich van zijn meest mystieke kant liet zien. Mysteriën is gebaseerd op teksten van de middeleeuwse Nederlandse schrijver Thomas a Kempis. Het is tijd voor het Koninklijk Concertgebouworkest en dirigent Michael Sanderling om het inventieve werk opnieuw te laten klinken.

Bruckner en Andriessen: triomf en mystiek

Concert informatie

Opnamedatum:
zondag 23 september 2018

Componisten:
Andriessen, Louis / Bruckner, Anton

Uitvoerenden:
Koninklijk Concertgebouworkest / Sanderling, Michael

Tijdperken:
Moderne muziek / Romantiek

Omroep:
AVROTROS

Locatie:
Koninklijk Concertgebouw

Dit concert is nog 9 dagen beschikbaar

Luister ook

Mijn favorieten

App de studio

Je moet minimaal 16 jaar zijn om deel te nemen aan deze dienst. Wil je meer informatie over hoe NPO omgaat met je gegevens, lees dan ons privacy statement