Roukens' Morphic Waves

AVROTROS Vrijdagconcert 18-01-2019

Roukens
Joey Roukens (foto) is inmiddels een bekende naam in het AVROTROS Vrijdagconcert. Bij de inwijding van de nieuwe Utrechtse concertzaal TivoliVredenburg was zijn werk The building of the temple al te horen. Roukens blaast graag wat luchtigheid in de vaak nogal deftige klassieke wereld. In Morphic waves verwerkt hij elementen uit de elektronische muziek. In De Volkskrant: “Roukens is geen modernist. Hij put uit bronnen als Stravinsky, Orff of, recenter, Steve Reich en vooral John Adams, ook een aartseclecticus. Maar met die geleende elementen ontwikkelt hij een eigen betoog, waarin hij niet benauwd is stevig uit te pakken.”

Sheherazade
Sheherazade vertelt het verhaal uit Duizend-en-een-nacht van een vrouw die haar aangekondigde executie steeds weer weet uit te stellen door de sultan met haar vertelkunst te betoveren. Sheherazades bedwelmend mooie stem komt uit de klankkast van een viool, waardoor het sprookje ook een half vioolconcert is.

Eerbetoon aan Mozart
In de Rococo-variaties toont Tsjaikovski zich van zijn zonnigste kant. Hij schreef het als eerbetoon aan Mozart en bedacht het thema tijdens een vrolijk drinkgelag, waarbij hij zou hebben gezegd: ‘Ik voel me plezierig en opgewekt, een beetje rococo.’ Cellist Pablo Ferrández soleert bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest, geleid door dirigente Elim Chan. Deze Chinese won in 2014 de prestigieuze Donatella Flick LSO Conducting Competition. Sindsdien is haar leven een ‘achtbaanrit’: ze dirigeert over de hele wereld. Met een flinke focus op Russisch repertoire.

Dit concert is niet meer online te beluisteren. Gelukkig hebben we nog veel andere concerten die wél beschikbaar zijn.

Klik hier voor al onze concerten
Roukens Morphic Waves

Concertinformatie

Opnamedatum:
vrijdag 18 januari 2019

Componist:

Uitvoerder :
Pablo Ferrández (cello)

Tijdperk:

Locatie:
TivoliVredenburg, Utrecht

Luister ook

Mijn favorieten