Karénine Trio speelt Schubert

Zondagochtend Concert 09-09-2018

Schuberts pianotrio's
Nadat hij in 1812 met een eendelige sonate voor piano, viool en cello op de proppen was gekomen, zou Franz Schubert zich pas op het einde van zijn leven weer met pianotrio’s gaan bezighouden. Als gerijpt componist schreef hij er twee in zijn laatste levensjaren. Het eerste pianotrio is een licht en zonnig werk in Bes, het tweede – in Es – is heel anders van toon.

Meditatief
Rond dezelfde tijd schreef Schubert vermoedelijk ook een los triodeel: het Adagio in Es. Schubertkenners denken dat dit Adagio oorspronkelijk bedoeld was als langzaam deel bij het Bes- of Es-trio. Opvallend in dit deel is de schrijfwijze voor de strijkinstrumenten: in vrijwel het gehele trio spelen ze parallel. Het resultaat is een meditatief werk waarin het hoofdthema, begeleid door arpeggio’s in de piano óf in de strijkinstrumenten, tot klinken komt. Het Adagio werd in 1846 als Notturno in Es uitgegeven, de naam waarmee dit trio de muziekgeschiedenis is ingegaan.

Karénine Trio speelt Schubert

Concert informatie

Opnamedatum:
zondag 09 september 2018

Componisten:
Schubert, Franz / Schumann, Robert

Uitvoerenden:
Karénine Trio

Tijdperken:
Romantiek

Omroep:
AVROTROS

Locatie:
Koninklijk Concertgebouw

Dit concert is nog 27 dagen beschikbaar

Luister ook

Mijn favorieten

App de studio

Je moet minimaal 16 jaar zijn om deel te nemen aan deze dienst. Wil je meer informatie over hoe NPO omgaat met je gegevens, lees dan ons privacy statement