Meditatief concert tijdens Gaudeamus muziekweek

Avondconcert 10-09-2018

Wetenschap en religie
'Wetenschap zonder religie is verlamd, religie zonder wetenschap is blind', aldus Albert Einstein. Met deze zin in gedachten heeft Ensemble Variances (foto) een programma samengesteld met componisten die inspiratie hebben gevonden in de natuur, de kosmos, oude Indiase praktijken en religieuze beelden.

Groter dan onszelf
Ensemble Variances wil aantonen dat, ondanks onze neiging om alles te verklaren op basis van onze wetenschappelijke kennis, we altijd blijven zoeken naar iets dat groter is dan onszelf. Of we dat nu doen in meditatie, onderzoek of muziek, we hebben allemaal hetzelfde verlangen gemeen.

Contemplatieve reis
Het programma is opgebouwd rond twee werken: Raphaël Languillats Crucifixion (d'après Le Pérugin) en Thierry Pécous Méditation sur la fin de l'espèce. Gaudeamus Award-genomineerde Raphaël Languillat gebruikt in Crucifixion (d’après Le Pérugin) Perugino’s Renaissance fresco van de kruisiging van Christus als inspiratiebron en neemt je mee op een contemplatieve reis in beeld en geluid.

In Méditation sur la fin de l'espèce versleutelt Thierry Pécou opnamen van natuurgeluiden in zijn muziek. Hij gebruikt hiervoor onder andere de fascinerende liederen van walvissen. In zijn muziek roept Pécou de kwetsbaarheid van het menselijk bestaan op in relatie tot de immense kosmos.

Danse en cercle, een solowerk voor pauken, is ook een van Pécou's creaties. Hierin volgt hij een heel ander pad, dat van de cirkeldansen van Indiaanse stammen. In hun cultuur symboliseert de cirkel de kosmos, de schepping en het leven zelf. De dans is een viering van al deze aspecten, en Pécou verandert het in een opwindend ritmisch stuk.

John Luther Adams creëerde The Light Within na een 'openbaring van licht' tijdens een bezoek aan een installatie van James Turrell.

Het programma bevat ook een nieuw werk van de veelbelovende Franse componist Jonathan Bell, in opdracht geschreven voor Ensemble Variances.

Bron: gaudeamus.nl
Foto: Charlotte Abramow

Meditatief concert tijdens Gaudeamus muziekweek

Concert informatie

Opnamedatum:
vrijdag 07 september 2018

Componisten:
Adams, John Luther / Bell, Jonathan / Thierry, Pécou / Languillat, Raphaël

Uitvoerenden:
Ensemble Variances / Karttunen, Anssi

Tijdperken:
Moderne muziek

Omroep:
NTR

Locatie:
TivoliVredenburg, Hertz

Dit concert is nog 20 dagen beschikbaar

Luister ook

Mijn favorieten

App de studio

Je moet minimaal 16 jaar zijn om deel te nemen aan deze dienst. Wil je meer informatie over hoe NPO omgaat met je gegevens, lees dan ons privacy statement