Gaudeamus Muziekweek: Spatial Music – Bozzini Quartet

Avondconcert 06-09-2018

 

In 2016 won de Amerikaanse componist Anthony Vine de Gaudeamus Award. De jury roemde hem om zijn solide, volwassen en prachtig vormgegeven fragiele geluidswereld. Zijn opdrachtwerk, gekoppeld aan het winnen van de Award, gaat nu in première.

Anthony Vine plaatst het Bozzini strijkkwartet in het midden van de ruimte, daaromheen in een cirkel het publiek en daarachter de twee secuur geplaatste strijkkwartetten Dudok Kwartet en BLINDMAN strings. In dit volumineuze werk beoogt Vine een meeslepend ‘droomlandschap’ van subtiel gebeeldhouwde muziek. Er is geen betere plek voor de uitvoering dan de prachtige akoestiek van de Geertekerk.

De ruimtelijke setting in de kerk past ook uitstekend bij William Dougherty’s Three Formants voor vijf trombonisten. Hij schreef dit werk in 2014 voor een grote resonerende ruimte. Bozzini Quartet opent het concert met het emotionele Carrying van Lawrence Dunn, dat hij in een periode van rouw schreef. Beide componisten zijn dit jaar genomineerd voor de Gaudeamus Award.

Sinds 1999 is het Bozzini Quartet (foto) een originele stem in nieuwe, experimentele en klassieke muziek. Afkomstig uit het hyper-creatieve Montréal, treedt het radicaal eigentijdse kwartet buiten gebaande paden en staat bekend om hun risicovolle keuzes, dwars door stijlen, stromingen en trends in, voor zowel bestaande als gloednieuwe composities. Hierbij laten ze zich altijd leiden door hun eigen strenge kwaliteitscriteria. Al met al heeft hen dit een enorm divers repertoire opgeleverd, met meer dan honderdtachtig opdrachtwerken en bijna driehonderd premières. Een concert van Bozzini is een haast religieuze ervaring, mede dankzij hun nauwgezette en haast sensuele aandacht voor detail.

Gaudeamus Muziekweek: Spatial Music – Bozzini Quartet

Concert informatie

Opnamedatum:
donderdag 06 september 2018

Componisten:
Dunn, Lawrence / Vine, Anthony / Dougherty, William

Uitvoerenden:
Bozzini Quartet / Dudok Quartet / Blindman Strings / Trombonequintet

Tijdperken:
Moderne muziek

Omroep:
NTR

Locatie:
Geertekerk

Dit concert is nog 22 dagen beschikbaar

Luister ook

Mijn favorieten

App de studio

Je moet minimaal 16 jaar zijn om deel te nemen aan deze dienst. Wil je meer informatie over hoe NPO omgaat met je gegevens, lees dan ons privacy statement