Meer NPO

60 jaar ZaterdagMatinee De meest memorabele concerten uit het omroeparchief

Meer informatie

NTR ZaterdagMatinee: Il sacrifizio di Abramo

NTR ZaterdagMatinee 13-10-2018

Op verzoek van de NTR ZaterdagMatinee nam de Nederlandse Bachvereniging een cantate op het repertoire over Abraham die zijn zoon Isaak wil offeren. De barokcomponiste Camilla de Rossi bereikt eindelijk weer het concertpodium!

Camilla de Rossi aan het Oostenrijkse hof
In de achttiende eeuw fronste menigeen nog de wenkbrauwen bij het idee dat een vrouw zou componeren, maar Camilla de Rossi (ca 1670-1710) trok zich daar gelukkig weinig van aan. De componiste, vermoedelijk afkomstig uit Rome, liet zich gelden en schreef maar liefst vier oratoria voor solostemmen en orkest. De opdrachtgever was niet de minste: Keizer Joseph I van Oostenrijk. Hij viel voor de verfijnde kracht van het werk van De Rossi. Werk dat doet denken aan Alessandro Scarlatti op zijn best.

De Nederlandse Bachvereniging
Hoewel Joseph I de werken uit liet voeren in de Keizerlijke kapel, raakten ze na de dood van De Rossi in de vergetelheid. Pas toen de Amerikaanse musicologe Barbara Garvey Jackson onderzoek deed naar De Rossi en haar ‘gevoel voor kleur en drama’ jubelend bezong, kwam er weer enige belangstelling. De Nederlandse Bachvereniging brengt onder leiding van de nieuwe artistiek leider Shunske Sato, op speciaal verzoek van de ZaterdagMatinee, de Nederlandse première van het oratorium Il sacrifizio di Abramo. Goed voor een geheel nieuwe kijk op vrouwelijke componisten in de achttiende eeuw.

Bron: concertgebouw.nl

Dit concert is niet meer online te beluisteren. Gelukkig hebben we nog veel andere concerten die wél beschikbaar zijn.

Klik hier voor al onze concerten
NTR ZaterdagMatinee: Il sacrifizio di Abramo

Concertinformatie

Opnamedatum:
zaterdag 13 oktober 2018

Componist:

Uitvoerenden :
Elsa Benoit (Angiolo + Sara; sopraan), Emiliano Gonzalez Toro (Abramo; tenor), Luigi Schifano (Isacco; countertenor)

Tijdperk:

Locatie:
Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam

Luister ook

Mijn favorieten