Evenement

Bellini’s doorbraak: Il pirata

foto: Priamo Tolu
  1. Evenementenchevron right
  2. Bellini’s doorbraak: Il pirata

Giampaolo Bisanti dirigeert de weinig gespeelde Bellini-opera Il pirata. Albina Shagimuratova, een Bellini-, Rossini- en Donizettispecialist, vertolkt de veeleisende hoofdrol.

Radio Filharmonisch Orkest
Groot Omroepkoor

Giampaolo Bisanti, dirigent
James Henshaw, koordirigent
Imogene: Albina Shagimuratova, sopraan
Gualtiero: Michael Spyres, tenor
Ernesto: Franco Vassallo, bariton
Goffredo: Jasper Leever, bas
Adele: Aylin Sezer, sopraan
Itulbo: Mark Omvlee, tenor

Bellini - Il pirata

Belcanto! Een minder bekende Bellini

De Matinee heeft een flinke geschiedenis in het Italiaanse belcantorepertoire. Van Vincenzo Bellini klonken de laatste jaren La straniera en Norma. De Italiaanse dirigent Giampaolo Bisanti, muziekdirecteur bij de Opéra Royal de Wallonie, zal Il pirata muzikaal leiden. Hij trad al succesvol op in de Matinee: met Giordano’s (beduidend latere opera) Fedora.

Revolutionair vernieuwende operastijl

Het verhaal van de ongelukkige liefde tussen Imogene en Gualtiero bood Bellini gepassioneerde en dramatische situaties, waarmee hij op een vernieuwende manier romantische personages op het toneel kon zetten. Revolutionair is ook de waanzinscène van Imogene aan het slot, na de brute terechtstelling van haar geliefde Gualtiero: ‘O zon, verberg je / in de donkerste duisternis, / houd de wrede bijl / weg van mijn ogen.’ Il pirata vormde de definitieve doorbraak voor de componist, temeer omdat hij hier voor het eerst samenwerkte met wat zijn favoriete librettist zou worden, Felice Romani. De première in 1827 in de Milanese Scala was meteen een overweldigend success.

Datum:

zaterdag 09 september 2023 13:00 - zaterdag 09 september 2023 16:30

Locatie:

Concertgebouw Amsterdam

Ster advertentie
Ster advertentie