Concert

Oorlogstijden

  1. Concertenchevron right
  2. Oorlogstijden

Het festivalthema van Delft Chamber Music Festival voor deze zomer is 'Brave new world'. De 2e week werd geprogrammeerd door Nino Gvetadze.

Als we de bladzijde omslaan en aan de toekomst denken, hopen we op vrede, geluk en zonneschijn. We streven naar betere, mooiere dagen en proberen de tijden van oorlog en onrust te vergeten. Maar oorlog laat zijn sporen na. De wond beïnvloedt ons leven onbewust blijft pijn doen, zelfs na vele jaren. In het geval van Biber was het de Dertigjarige Oorlog, voor Ravel en Elgar de Eerste Wereldoorlog. Of het nu Tribute to Waltz of Captured sunshine is, men kan de explosies nog steeds horen en de onrust voelen. En ja, we hopen op een betere, rustigere, mooiere toekomst, maar we herinneren ons degenen die niet de kans kregen om te dromen.

In de nieuwe realiteit, in onze Nieuwe Wereld, is het belangrijk om gehoord te worden en contact te maken met mensen die misschien een andere smaak hebben, maar toch vaak iets met ons gemeen hebben; namelijk de liefde voor muziek. Dit was een belangrijk uitgangspunt voor de compositieopdracht die Nino Gvetadze voor het Delft Chamber Music Festival dit jaar uitschreef. De naam die meteen bij haar opkwam, was die van Alexandre Kordzaia. Als componist gebruikt hij veel verschillende genres, daarom kent zijn publiek geen leeftijdsgrenzen en klinkt zijn muziek altijd fris, interessant, nieuw en inspirerend. Het thema van dit concert en van de compositieopdracht is heel serieus. Daarom is het interessant om naar het verhaal te luisteren dat wordt verteld door een componist van een jonge generatie met Georgische roots - een land dat een behoorlijk uitdagende geschiedenis had - en die tegelijkertijd is opgegroeid in het moderne Europa. Nino is er zeker van dat het publiek een heel bijzondere ervaring zal hebben door in de wereld van Kordz te stappen en zijn karakter, verbeeldingskracht en energie te ontdekken door middel van zijn muziek.

Bron: delftmusicfestival.nl

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

donderdag 29 juli 2021

Omroep

NTR

Componisten

Franz Schubert, Maurice Ravel, Edward Elgar, Franz Liszt, Heinrich Ignaz Franz Biber, Alexandre Kordzaia

Uitvoerenden

Wouter Vossen (viool), Barnabás Kelemen (viool), Katalin Kokas (viool), Coraline Groen (viool), Hawijch Elders (viool), Georgy Kovalev (altviool), Dagmar Korbar (altviool), Maja Bogdanovic (cello), Marc Vossen (cello), Nicholas Santangelo Schwartz (contrabas), Jan van Grootheest (klavecimbel), Nino Gvetadze (piano), Bart van de Roer (piano), Frederieke Saeijs (viool), Harriet Krijgh (cello)

Tijdperken

Hoog barok, Vroeg twintigste eeuw, Romantisch, Nieuwste muziek

Locatie

Prinsenhof, Delft

Ster advertentie
Ster advertentie