Concert

Lorenzo Viotti en Marc Bouchkov

foto: Nikolaj Lund
  1. Concertenchevron right
  2. Lorenzo Viotti en Marc Bouchkov

Chef-dirigent Lorenzo Viotti brengt de Weense schwung van het begin van de twintigste eeuw de concertzaal in. Artist-in-residence van het Nederlands Philharmonsich Orkest, Marc Bouchkov, soleert in Korngolds warmbloedige Vioolconcert.

Lorenzo Viotti dirigeert Strauss
Johann Strauss jr. haalde de Weense wals eigenhandig van de danszaal naar het concertpodium. In zijn Ouverture uit de operette Die Fledermaus was hij op het hoogtepunt van zijn kunnen. Richard Strauss was weliswaar geen familie, maar in zijn opera Der Rosenkavalier wordt flink wat afgedanst. Met de suite neemt chef-dirigent Lorenzo Viotti een voorproefje op de opera die hij in het voorjaar dirigeert bij De Nationale Opera.

Marc Bouchkov speelt Korngolds Vioolconcert
Artist-in-residence Marc Bouchkov soleert in Korngolds Vioolconcert. Hierin combineert de in 1934 van Wenen naar Hollywood gemigreerde componist Weense verfijning met de overvloedige uitbundigheid van Hollywood. Het romantische concerto blinkt uit in rijke harmonieën en gevoelige melodieën, die hij leende uit zijn eigen filmmuziek. Het orkest sluit af met Ravels La valse, het hoogte- én eindpunten van de Weense wals. Na Ravels meesterlijk georkestreerde compositie, waagde bijna niemand zich meer aan de beroemde dans.

Bron: concertgebouw.nl.

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

zaterdag 12 november 2022

Omroep

NTR

Componisten

Maurice Ravel, Richard Strauss, Eugène Ysaÿe, Erich Wolfgang Korngold, Johann Strauss (jr.)

Uitvoerenden

Marc Bouchkov (viool), Lorenzo Viotti (Dirigent)

Ensembles

Nederlands Philharmonisch Orkest

Tijdperken

Romantisch, Vroeg twintigste eeuw

Locatie

het Concertgebouw, Amsterdam

Ster advertentie
Ster advertentie