Première van Thirty Situations van Joël Bons

Avondconcert 04-06-2018

Een hoogtepunt van de Cello Biënnale 2016 was de première van Nomaden van Joël Bons door cellist Jean-Guihen Queyras en het Atlas Ensemble. Het stuk werd als 'meesterwerk' en 'ontroerend' onthaald. En dirigent Ed Spanjaard noemde het 'een van de indrukwekkendste premières sinds 2000.' Het bracht Spanjaard op het idee om Bons te vragen opnieuw een avondvullend werk te componeren. 

Thirty Situations

Dit werk, Thirty Situations, heeft als onderwerp het contrast tussen fragmentatie en continuïteit. Voortdurend ervaren we het leven als fragmentarisch en toch is het een doorgaande stroom. Zo is Thirty Situations zowel een aaneenschakeling van fragmenten als één groot continuüm – een mozaïek van allerlei situaties in afwisselende muzieken.

Het stuk is opgebouwd als een album: een serie nummers die onderling een bepaalde sfeer en samenhang hebben maar toch heel verschillend zijn. Thirty Situations is op het lijf geschreven van de spelers van het Nieuw Ensemble en een aantal gastmusici; ruimtelijke elektronica verrijkt via acht rondom het publiek opgestelde speakers het klankbeeld.

Song of the tree

Het korte programma voor de pauze brengt twee stukken van getalenteerde jonge componisten die het Nieuw Ensemble tijdens workshops in het buitenland ontmoette: Luciano Williamson (geboren in 1996) in Cardiff en Erqing Wang (geboren in 1998) in Shanghai. Song of the tree van deze 19-jarige Chinese componist wordt voor het eerst uitgevoerd en gezongen door de Israelische sopraan Keren Motseri.

(Bron: Muziekgebouw aan 't IJ)

Première van Thirty Situations van Joël Bons

Concert informatie

Opnamedatum:
donderdag 29 maart 2018

Componisten:
Williamson, Luciano / Wang, Erqing / Bons, Joël

Uitvoerenden:
Nieuw Ensemble / Spanjaard, Ed / Motseri, Keren / Kaptijn, Koen / Nicolin, Matteo / Renfrow, Tristan / Bezemer, Boris / Matos, Dennis

Tijdperken:
Moderne muziek

Omroep:
NTR

Locatie:
Muziekgebouw aan 't IJ

Dit concert is nog 72 dagen beschikbaar

Luister ook

Mijn favorieten

App de studio

Je moet minimaal 16 jaar zijn om deel te nemen aan deze dienst. Wil je meer informatie over hoe NPO omgaat met je gegevens, lees dan ons privacy statement