Ralph van Raat speelt 'nieuwe' pianowerken

Avondconcert 10-06-2018

Nederlandse premières: nieuw ontdekt pianowerk van Olivier Messiaen

Het was een spectaculaire vondst, enkele jaren geleden: een onbekend pianostuk van de Franse, baanbrekende componist Olivier Messiaen (1908-1992). Dit werk La fauvette passerinette duurt ruim tien minuten en is van rond 1961. Messiaen trok er graag op uit om vogelzang te noteren en gebruikte die kwikzilveren geluiden in zijn composities. Deze nieuw ontdekte compositie schetst een levendig portret van de baardgrasmus. Meesterpianist Ralph van Raat speelt de Nederlandse première.

Deze Messiaenprimeur omlijst Van Raat met met enkele kleinere, tot voor kort ook onbekende werken van Debussy en Ravel. En als klap op de vuurpijl speelt hij de originele versie van Etude nr. 11 van György Ligeti, alleen overgeleverd in handschrift van de componist.

Van Raat wordt wereldwijd erkend als een van de interessantste jonge pianisten op het gebied van eigentijdse muziek. Niet voor niets was de vernieuwende en avontuurlijke Ralph van Raat in 2015 de eerste die als Zielsverwant van het Muziekgebouw met een bijzondere reeks concerten. Naast Messiaen plaatst Van Raat andere 20ste-eeuwse meesters: Claude Debussy, Maurice Ravel, György Ligeti en Pierre Boulez met onder andere zijn allerlaatste pianowerk.

Ralph van Raat speelt nieuwe pianowerken

Concert informatie

Opnamedatum:
donderdag 08 februari 2018

Componisten:
Debussy, Claude / Boulez, Pierre / Ligeti, Gyorgy / Messiaen, Olivier / Ravel, Maurice

Uitvoerenden:
Raat, Ralph van

Tijdperken:
Moderne muziek

Omroep:
NTR

Locatie:
Muziekgebouw aan 't IJ

Dit concert is nog 22 dagen beschikbaar

Luister ook

Mijn favorieten

App de studio

Je moet minimaal 16 jaar zijn om deel te nemen aan deze dienst. Wil je meer informatie over hoe NPO omgaat met je gegevens, lees dan ons privacy statement