Concert

Stimmung III

foto: Pexels
  1. Concertenchevron right
  2. Stimmung III

Silbersee zingt werk van Britten en nieuw werk van Kate Moore

De veelzijdige, menselijke stem zorgt iedere keer weer voor emotionele surprises, ontroering en extase. Het Nederlandse gezelschap Silbersee werpt met meesterhand nieuw licht op vocale stemacrobatiek, onorthodox muziektheater en vooruitstrevend opera-avontuur. In 2018 lanceerde Silbersee de serie Stimmung, een jaarlijkse ode aan de menselijke stem. Daarbij wordt er een eerbetoon gebracht aan iconische stukken uit de vocale canon van de vorige eeuw. Naast de moderne klassiekers klinken steevast nieuw gecomponeerde stukken.

In de derde editie van Stimmung wordt de Australisch-Nederlandse componiste Kate Moore uitgenodigd om te reageren op drie koorwerken van de Engelse componist Benjamin Britten. Van een spirituele schoonheid is zijn Hymn to St. Cecilia, op tekst van Auden, gecomponeerd tijdens de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast klinken Brittens Five Flower Songs (1950).

In haar nieuwe, meerdelige compositie verweeft Kate Moore thema’s van alle drie de stukken van Britten. ‘Het zijn zeer evocatieve werken over onderwerpen die me na aan het hart liggen’, benadrukt Moore. Zo raakt ze geïnspireerd door de schilderkunst van de Italiaanse renaissance, een periode waarin zowel de Heilige Caecilia als de Maagd Maria veelvuldig werden afgebeeld. Een residentie van twee maanden in Umbrië bracht Moore in nauwer contact met de Italiaanse cultuur en de inspiratie die ze daar opdeed verwerkt ze in de nieuwe composities. Kate Moore was in 2018 festivalcomponist. Silbersee voert de koorwerken uit in een speciale, rituele ambiance, met een eigen lichtdramaturgie die de luisteraar meevoert naar de essentie van de muziek.

Bron: novembermusic.net

Flower Songs (5), op.47 - compleet

Omroep

NTR

Componisten

Benjamin Britten, Kate Moore

Uitvoerenden

Romain Bischof (Dirigent), Kate Moore (lier + gamba)

Tijdperken

Midden/laat twintigste eeuw, Vroeg twintigste eeuw, Nieuwste muziek

Locatie

Grote Kerk, Den Bosch

Ster advertentie
Ster advertentie