Niet zomaar eenvoudig: Nielsens 'Sinfonia semplice'

ZaterdagMatinee 21-04-2018

Première van 'huiscomponist' Fagerlund

Op 21 mei 2016 speelde het Radio Filharmonisch Orkest Ignite van Sebastian Fagerlund (1972) in de ZaterdagMatinee. Een partituur met de impact van een kudde op hol geslagen olifanten. Het daverende succes resulteerde in een uitnodiging van het Concertgebouw om als huiscomponist in Amsterdam te komen werken. Tijdens deze ZaterdagMatinee vond de première van Fagerlunds Water Atlas plaats.

Carl Nielsen becommentarieert de avant-garde

De première van Beethovens Vierde pianoconcert vond plaats op de kortste dag van 1808, in een ijskoud Theater an der Wien. Het was een mammoetconcert waar onder meer de Vijfde en Zesde symfonie voor het eerst klonken. Onvoorstelbaar maar waar: de tweede uitvoering van het pianoconcert vond pas plaats in 1836, bijna tien jaar Beethovens dood!

Carl Nielsen gaf zijn Zesde symfonie de bijnaam 'Semplice'. Het is naar eigen zeggen een autobiografisch werk. Hij gaf niet alleen klank aan zijn eenvoudige afkomst, maar liet ook horen hoe hij zich verhield tot de muziek van zijn avant-gardistische tijdgenoten. De luidruchtig gapende trombone in het tweede deel, de Humoreske, spreekt voor zich.

Lees meer in het programmaboekje

Niet zomaar eenvoudig: Nielsens Sinfonia semplice

Concert informatie

Opnamedatum:
zaterdag 21 april 2018

Componisten:
Fagerlund, Sebastian / Beethoven, Ludwig van / Nielsen, Carl

Uitvoerenden:
Radio Filharmonisch Orkest / Vänskä, Osmo / Eckardstein, Severin von

Tijdperken:
Moderne muziek / Klassiek

Omroep:
NTR

Locatie:
Koninklijk Concertgebouw

Dit concert is nog 80 dagen beschikbaar

Luister ook

Mijn favorieten

App de studio