IJzer, staal en schoonheid: Prokofjev en Roukens

ZaterdagMatinee uit het Archief, 04-08-2018

De Jussen-broers spelen Joey Roukens

Joey Roukens behoort zonder twijfel tot de meest getalenteerde orkestcomponisten van Nederland. Bovendien heeft hij een zwak voor het (solo)concertgenre. Zo klonk in 2012 zijn Concerto Hypnagogique in de ZaterdagMatinee en voltooide hij in 2016 zowel een Percussieconcert als een Vioolconcert. Het laatstgenoemde werk gooide hoge ogen bij de Nederlandse muziekpers: ‘pure schoonheid,’ schreef het NRC. Roukens’ nieuwste partituur, een dubbelconcert voor twee piano’s, vraagt niet om één maar om twee solisten. En wie kunnen die glansrollen beter vervullen dan de gebroeders Jussen?

Onstuimige partituren van Prokofjev en Revueltas

Prokofjev noemde zijn zelden gespeelde Tweede symfonie een werk van ijzer en staal. De tweedelige partituur, losjes gemodelleerd naar Beethovens laatste pianosonate, herbergt inderdaad een onverzettelijke, modernistische klankwereld, waarin de scherpgerande orkestraties van Stravinski’s Le sacre du printemps doorklinken. Stravinski’s meesterwerk was tevens een inspiratiebron voor de Mexicaanse componist Silvestre Revueltas. Ook in Sensemayá klinken knarsende polyritmes en schurende ostinatopatronen.

Lees meer in het programmaboekje

IJzer, staal en schoonheid: Prokofjev en Roukens

Concert informatie

Opnamedatum:
zaterdag 10 maart 2018

Componisten:
Revueltas, Silvestre / Roukens, Joey / Prokofjev, Sergej

Uitvoerenden:
Radio Filharmonisch Orkest / Pomárico, Emilio / Jussen, Arthur / Jussen, Lucas

Tijdperken:
Moderne muziek

Omroep:
NTR

Locatie:
Koninklijk Concertgebouw

Dit concert is nog 16 dagen beschikbaar

Luister ook

Mijn favorieten

App de studio

Je moet minimaal 16 jaar zijn om deel te nemen aan deze dienst. Wil je meer informatie over hoe NPO omgaat met je gegevens, lees dan ons privacy statement