Brahms en Beethoven

ZaterdagMatinee 03-03-2018

Arabella Steinbacher speelt Brahms

Violiste Arabella Steinbacher (foto) schittert in het Vioolconcert van Brahms. Het NDR Elbphilharmonie Orchester begeleidt haar met Thomas Hengelbrock op de bok. De viool gaat een lyrische dialoog aan met het orkest. Luister maar eens naar het tweede deel: de hobo speelt de hoofdmelodie, die vol tederheid op de voet wordt gevolgd door de viool.

Beethovens Zevende symfonie

Toen Beethoven aan zijn Zevende symfonie begon, bereidde Napoleon zijn veldtocht naar Rusland voor. Beethovens bewondering voor de wereldveroveraar van zijn tijd was al vervlogen. Het werk ging in december 1813 in première tijdens een benefietconcert ten gunste van de Oostenrijkse en Beierse troepen die gewond terugkwamen van de slag om Hanau. Napoleon was inmiddels bij Borodino verslagen. Wenen feestte op de nakende overwinning. De tragiek van het relatief langzame tweede deel – in de film The King’s Speech de dramatische achtergrond voor de radiotoespraak waarin King George zijn onderdanen in september 1939 moet vertellen dat het land in oorlog is – wordt omgebogen tot een tomeloos feest in de finale.

Programmawijziging

Het oorspronkelijke programma is gewijzigd wegens plotselinge ziekte van tenor Pavol Breslik, die zou soleren in de Nederlandse première van Wolfgang Rihm's Reminiszenz - Triptychon und Spruch in memoriam Hans Henny Jahnn. Het was helaas niet mogelijk een plaatsvervanger te vinden die dit complexe werk op zo korte termijn zou kunnen instuderen. In overleg met dirigent Thomas Hengelbrock is besloten het programma aan te houden dat het orkest op deze tournee ook in München en Wenen speelt.

Lees meer in het programmaboekje

Brahms en Beethoven

Concert informatie

Opnamedatum:
zaterdag 03 maart 2018

Componisten:
Brahms, Johannes / Beethoven, Ludwig van

Uitvoerenden:
Steinbacher, Arabella / NDR Elbphilharmonie Orchester / Hengelbrock, Thomas

Tijdperken:
Romantiek / Klassiek

Omroep:
NTR

Locatie:
Koninklijk Concertgebouw

Dit concert is nog 75 dagen beschikbaar

Luister ook

Mijn favorieten

App de studio