Simone Lamsma speelt Korngold

Vrijdagconcert 02-03-2018

Korngolds Vioolconcert door Simone Lamsma

Niemand minder dan Jaap van Zweden steekt als het maar even kan de loftrompet over Simone Lamsma (foto). Ze soleert in het steeds populairdere Vioolconcert van Erich Korngold, een voor de nazi’s gevluchte Oostenrijks-Hongaarse componist die in Hollywood furore maakte met filmmuziek. Flarden daarvan duiken op in zijn Vioolconcert.

Nationale muziek 1900-1945

In het Hongaarse volksliedje Vlieg, pauw zag Zoltán Kodály onmiddelijk het potentieel: hij gebruikte het als uitgangspunt voor een monumentaal orkestwerk, gecomponeerd in 1938 voor het toen vijftigjarige Concertgebouworkest. Het werk bestaat uit een reeks variaties die uit de oorspronkelijke melodie groeien 'zoals een bloem uit een zaadje,' aldus de componist. Ook van veel andere componisten was het visitekaartje de muzikale folklore van eigen bodem: ze vermengden de exotiek van inheemse volksdansen en -liederen met de standaardvormen van symfonie of soloconcert. George Enescu gaf bijvoorbeeld een flinke scheut Roemeense volksmuziek mee aan zijn Eerste Roemeense rapsodie. 

Leonard Bernstein

Het ballet Fancy Free van Leonard Bernstein vertelt het verhaal van drie matrozen die, gemobiliseerd voor de oorlog, nog één etmaal verlof hebben in New York. Hun pogingen om diverse meisjes het hof te maken zijn weergegeven in een serie dansen, die met hun wisselende karakter recht doen aan de culturele smeltkroes van downtown New York. In de suite uit het ballet hoor je alles wat Bernsteins theatermuziek zo aanstekelijk maakt: pakkende, volkse deuntjes worden voortgestuwd door jazz- en Latin-ritmes.

Lees meer in het programmaboekje

Simone Lamsma speelt Korngold

Concert informatie

Opnamedatum:
vrijdag 02 maart 2018

Componisten:
Kodály, Zoltán / Enescu, Georges / Korngold, Erich Wolfgang / Bernstein, Leonard

Uitvoerenden:
Philharmonie Zuidnederland / Liss, Dmitri / Lamsma, Simone

Tijdperken:
Moderne muziek

Omroep:
AVRO

Locatie:
TivoliVredenburg

Dit concert is nog 75 dagen beschikbaar

Luister ook

Mijn favorieten

App de studio