Beethoven, Strauss en Maier

Vrijdagconcert 23-2-2018

Muzikale verklanking van Rotterdam

Verknocht is hij aan de Maasstad, muzikale duizendpoot Florian Magnus Maier. En omdat het Rotterdams Philharmonisch in 2018 honderd jaar bestaat, besloot hij voor de gelegenheid een sprankelende ouverture Rotterdam voor dit gezelschap te schrijven. Een jubelwerk vol olijke knipogen. Op de meest uiteenlopende wijzen klinkt er de culturele rijkdom van de stad in door.

Beethovens Vioolconcert

Het Vioolconcert van Beethoven heeft lang te boek gestaan als onspeelbaar moeilijk voor violisten, uiterst vermoeiend voor luisteraars en onnavolgbaar grillig, zelfs voor kenners. Beethovens uitgever liet maar een paar honderd exemplaren van de persen rollen, want hij verwachtte een matige afzet. Een vooruitziende blik, want uitvoeringen van het Vioolconcert tijdens Beethovens leven bleken op één hand te tellen. Pas diep in de negentiende eeuw werd het concert uit de lethargische slaap gewekt door violist Joseph Joachim, die er verborgen schoonheden in ontdekte. Sindsdien staat het prachtige werk elke dag wel ergens op het concertprogramma. Op dit concert soleert Isabelle Faust.

Het leven van een held

‘Demonisch gegrepen’ – in Amsterdam zag men in Richard Strauss de muzikale reus van zijn tijd, een titaan. Men bewonderde vooral dat hij er in zijn symfonisch werk niet voor terugschrok om grote levensthema’s als heldendom, noodlot en nihilisme een plaats te geven. Luister maar naar het symfonisch gedicht Ein Heldenleben.

Lees meer in het programmaboekje

Beethoven, Strauss en Maier

Concert informatie

Opnamedatum:
vrijdag 23 februari 2018

Componisten:
Maier, Florian Magnus / Beethoven, Ludwig van / Strauss, Richard

Uitvoerenden:
Rotterdams Philharmonisch Orkest / Elder, Sir Mark / Faust, Isabelle / Gruppman, Igor

Tijdperken:
Moderne muziek / Klassiek / Romantiek

Omroep:
AVRO

Locatie:
TivoliVredenburg

Dit concert is nog 65 dagen beschikbaar

Luister ook

Mijn favorieten

App de studio