Naar homepage
Evenement

Sibelius’ Vioolconcert en de schreeuw van de natuur

  1. Evenementenchevron right
  2. Sibelius’ Vioolconcert en de schreeuw van de natuur

Radio Filharmonisch Orkest

Bas Wiegers dirigent

Simone Lamsma viool

Xu Roar of nature (Nederlandse première)
Sibelius Vioolconcert
Prokofjev Zesde symfonie

Sibelius’ Vioolconcert en de schreeuw van de natuur

Simone Lamsma keert terug in de Matinee. Duistere atmosferen omgeven de vele tinten wit in Sibelius’ Vioolconcert.

Onuitsprekelijke natuurdrift

Met Roar of Nature won de Chinese componist Xu Ke in 2019 de Eerste Prijs tijdens het Young Composer’s Programme van het National Centre for the Performing Arts in Beijing. Kees Vlaardingerbroek, artistiek leider van de ZaterdagMatinee, zat in de jury en herinnert zich “een duister stuk voor groot orkest, waarin een onuitsprekelijke natuurdrift tot uiting komt”.

De natuur was ook een grote inspiratiebron voor Jean Sibelius. De gelaagde orkestraties van zijn Vioolconcert zijn dikwijls geduid als het muzikale equivalent van ruige ijsvlakten of besneeuwde naaldwouden. Neem het glinsterende strijkers tapijt waarmee het eerste deel opent: alsof je de poolwind door de bomen hoort suizen. De Britse musicoloog Donald Tovey hoorde in de woeste volksdansritmiek van de finale een ‘polonaise voor ijsberen’.

Prokofjevs duistere Zesde

Sergej Prokofjevs Zesde symfonie stamt uit 1947 en vormt met haar donkere, sombere ondertoon een aangrijpende klaagzang voor de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Daarmee schopte de componist tegen het zere been van Stalin. Nog geen jaar later werd het werk door het Sovjetregime in de ban gedaan.

Datum:

zaterdag 30 oktober 2021 14:15 - zaterdag 30 oktober 2021 16:30

Locatie:

Concertgebouw Amsterdam

Ster advertentie
Ster advertentie