Excursie door romantische koormuziek

Vrijdagavondconcert 11-05-2018, hehaling

De opkomst van de burgerij zou aan het einde van de achttiende eeuw en in de romantiek nieuwe impulsen geven aan de vocale muziek. Zangverenigingen, niet zelden van massale aard, kwamen als paddestoelen uit de grond. Maar ook in de huiskamers en salons werd meerstemmig gezongen. Dit concert geeft een indruk waartoe deze ontwikkelingen in de Duitstalige landen hebben geleid. Het Groot Omroepkoor en dirigent Michael Gläser nemen je mee op excursie door romantische koormuziek.

Een reis van Brahms tot Schumann
Het programma begint lichtvoetig met elf Zigeunerlieder van Johannes Brahms. Hiermee borduurde de componist voort op het succes dat hij bijna twintig jaar eeder had gehad met de Liebeslieder-Walzer, die het programma besluiten. In de Zigeunerlieder klinkt de Brahms zoals we hem kennen van de Hongaarse dansen. Zelf omschreef de componist ze als buitensporig vrolijk. Richard Strauss heeft altijd voor zangstemmen gecomponeerd, getuige zijn vele opera's en liederen. In de fijnzinnige Drei Männerchöre klinkt de rijke harmonische taal die we van Strauss gewend zijn. Het Ständchen ('Serenade') van Franz Schubert behoort in al haar charme tot de betoverendste werken uit de koorliteratuur. In Goethes natuurfilosofische gedicht Gesang der Geister über den Wassern wordt de menselijke ziel met het water vergeleken. Dat Schubert de woorden een donker romantische bodem wilde geven, blijkt overduidelijk uit de gekozen bezetting met lage strijkers. Als intermezzo klinkt Prière au printemps, een ode aan het voorjaar door de Utrechtse componist Johan Wagenaar. Voor zijn romances voor vrouwenkoor had Robert Schumann slechts vijf dagen nodig. De werken vloeiden voort uit zijn fustratie dat de manenn het qua koorbezoek zo vaak lieten afweten. Kortom: een veelkleurige reis langs romantische werken voor allerlei soorten koren.

Lees meer in het programmaboekje

Excursie door romantische koormuziek

Concert informatie

Opnamedatum:
vrijdag 16 februari 2018

Componisten:
Brahms, Johannes / Strauss, Richard / Schubert, Franz / Wagenaar, Johan / Schumann, Robert

Uitvoerenden:
[Mannen van het] Groot Omroepkoor / Gläser, Michael / Terray, Lars / [Vrouwen van het] Groot Omroepkoor / Weijand, Ben Martin / Groot Omroepkoor / Broeksteeg, Ad / [Strijkersensemble] Radio Filharmonisch Orkest

Tijdperken:
Romantiek

Omroep:
AVRO

Locatie:
TivoliVredenburg (Hertz)

Dit concert is nog 81 dagen beschikbaar

Luister ook

Mijn favorieten

App de studio