Tristan und Isolde

NTR Opera Live 10-2-2018

Wagners baanbrekende opera

Tijdens het werken aan de Ring raakte Wagner in een crisis. Hij legde Siegfried even terzijde en schreef een baanbrekende opera, gebaseerd op het middeleeuwse liefdesverhaal van Tristan en Isolde. Zijn buitenechtelijke relatie met Mathilde Wesendonck schonk hem extra inspiratie. Twee van haar vijf gedichten die hij op muziek zette (Wesendoncklieder), werden voorstudies voor Tristan, waarin handeling en muziek samensmolten tot een symfonisch geheel. 

De nieuwe opera Tristan und Isolde was hoogst modern. Het zogeheten 'Tristan-akkoord' plaatste als het ware een bom onder de traditionele harmonieleer en ook de orkestratie was sterk vernieuwend. Wagners compositiestijl was na Tristan und Isolde definitief veranderd.

Marc Albrecht en Pierre Audi

Voor deze productie van de opera bundelen chef-dirigent Marc Albrecht en regisseur Pierre Audi hun krachten. Voor Audi is het inmiddels al de zevende Wagner-opera die hij regisseert na de uiterst succesvolle Ring des Nibelungen (vier delen), Parsifal en Lohengrin. Chef-dirigent Marc Albrecht leidt met Tristan und Isolde zijn vierde Wagner-opera, als vervolg op Die Meistersinger von Nürnberg en Parsifal. In Bayreuth dirigeerde hij Der fliegende Holländer.

Tristan und Isolde

Concert informatie

Opnamedatum:
zaterdag 10 februari 2018

Componisten:
Wagner, Richard

Uitvoerenden:
Gould, Stephen / Groissböck, Günther / Merbeth, Ricarda / Paterson, Iain / Rees, Andrew / Breedt, Michelle / Franz, Morschi / Smeets, Roger / Piskorski, Martin / Koor van De Nationale Opera / Nederlands Philharmonisch Orkest / Albrecht, Marc

Tijdperken:
Romantiek

Omroep:
NTR

Locatie:
Nationale Opera en Ballet

Dit concert is nog 82 dagen beschikbaar

Luister ook

Mijn favorieten

App de studio