Requiem voor twee meesters: Edo de Waart dirigeert Verdi

NTR ZaterdagMatinee 03-02-2018

Requiem van een jonge weduwnaar

Giuseppe Verdi werd op jonge leeftijd geconfronteerd met de verschrikkingen van de dood. Hij verloor zijn beide jonge kinderen en zijn echtgenote binnen twee jaar. Op zijn zesentwintigste was hij weduwnaar. Hij belandde in een gekmakende depressie, die hij wist te overwinnen door het componeren van de opera Nabucco. Het werd zijn eerste internationale succes. Tien jaar en evenzoveel opera's later was hij een rijk man. Toen Rossini in 1868 overleed, vatte Verdi het plan op om samen met een aantal collega’s een Requiem voor de meester te schrijven. Het plan mislukte, maar het 'Libera me' dat hij zelf bijdroeg bleef aan hem knagen.

Hoe de agnost Verdi een religieus meesterwerk schreef

Toen overleed in 1873 de fameuze schrijver Alessandro Manzoni – vriend en medestrijder voor de Italiaanse eenheid. Dat was de prikkel die Verdi nodig had om zijn Requiem definitief vorm te geven. Na de eerste uitvoering in de San Marco te Milaan kwam het tot uitvoeringen in La Scala, waarbij het enthousiaste publiek open doekjes afdwong en ontving. Parijs, Londen en Wenen volgden binnen enkele maanden. De agnost Giuseppe Verdi had een religieus meesterwerk geschapen.

Interview met Edo de Waart

Dirigent Edo de Waart leidt het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor en het Vlaams Radiokoor in dit requiem voor twee meesters. Na afloop gaf hij een interview. Beluister het hier.

Lees meer in het programmaboekje

Requiem voor twee meesters: Edo de Waart dirigeert Verdi

Concert informatie

Opnamedatum:
zaterdag 03 februari 2018

Componisten:
Verdi, Giuseppe

Uitvoerenden:
Crocetto, Leah / Simeoni, Veronica / Jagde, Brian / Relyea, John / Groot Omroepkoor / Vlaams Radio koor / Radio Filharmonisch Orkest / Waart, Edo de

Tijdperken:
Romantiek

Omroep:
NTR

Locatie:
Koninklijk Concertgebouw

Dit concert is nog 11 dagen beschikbaar

Luister ook

Mijn favorieten

App de studio