Meer NPO

60 jaar ZaterdagMatinee De meest memorabele concerten uit het omroeparchief

Meer informatie

meesterpianist Ronald Brautigam

Avondconcert dinsdag 12 mei 2020

Samen met Het Gelders Orkest presenteert honorair gastdirigent​ Martin Sieghart MahlerVijfde Symfonie en Mozarts Pianoconcert nr. 25. Het pianoconcert wordt gespeeld door meesterpianist Ronald Brautigam. Een heerlijk symfonisch concert waarbij het complete orkestinstrumentarium van zich laat horen.

'King of the fortepiano'
De 'king of the fortepiano,' zoals The Times Ronald Brautigam noemt, speelt net zo gemakkelijk op oude instrumenten als op de moderne vleugel. Critici prijzen de integrale Mozartconcerten die hij opneemt. Van onschatbaar belang is het werk van Ronald Brautigam geweest voor de authentieke uitvoering van de pianomuziek op historische instrumenten. Inmiddels heeft hij meer dan 60 cd’s gemaakt met onder meer het complete oeuvre voor piano van Mozart, Haydn en Beethoven. 

Iconische filmmuziek
Na de pauze dirigeert Sieghart een andere torenhoge favoriet: Mahlers Vijfde symfonie. De componist droeg het ontroerende langzame deel van dit werk aan zijn toekomstige vrouw Alma op. Het aangrijpende en trieste Adagietto - iconisch dankzij Death in Venice, Visconti's prachtige verfilming van Thomas Manns boek Der Tod in Venedig - is echter geen treurmuziek maar een regelrechte liefdesverklaring. Mahler adoreert zijn aanstaande en noemt haar 'de mooiste vrouw van Wenen.' Met enkel strijkers en harp verovert hij haar hart. In de rest van de symfonie komt het complete orkestinstrumentarium uitgebreid aan bod: variërend van het trompetsignaal aan het begin tot het quasi hoornconcert van het derde deel. 

Dit concert is niet meer online te beluisteren. Gelukkig hebben we nog veel andere concerten die wél beschikbaar zijn.

Klik hier voor al onze concerten
meesterpianist Ronald Brautigam

Concertinformatie

Opnamedatum:
vrijdag 09 maart 2018

Componist:

Uitvoerder :
Ronald Brautigam (piano)

Tijdperk:

Locatie:
Musis, Arnhem

Luister ook

Mijn favorieten