Meer NPO

Speel mee met Beethoven Allegretto uit Symfonie nr. 7

Speel mee

meesterpianist Ronald Brautigam

Avondconcert dinsdag 12 mei 2020

Samen met Het Gelders Orkest presenteert honorair gastdirigent​ Martin Sieghart MahlerVijfde Symfonie en Mozarts Pianoconcert nr. 25. Het pianoconcert wordt gespeeld door meesterpianist Ronald Brautigam. Een heerlijk symfonisch concert waarbij het complete orkestinstrumentarium van zich laat horen.

'King of the fortepiano'
De 'king of the fortepiano,' zoals The Times Ronald Brautigam noemt, speelt net zo gemakkelijk op oude instrumenten als op de moderne vleugel. Critici prijzen de integrale Mozartconcerten die hij opneemt. Van onschatbaar belang is het werk van Ronald Brautigam geweest voor de authentieke uitvoering van de pianomuziek op historische instrumenten. Inmiddels heeft hij meer dan 60 cd’s gemaakt met onder meer het complete oeuvre voor piano van Mozart, Haydn en Beethoven. 

Iconische filmmuziek
Na de pauze dirigeert Sieghart een andere torenhoge favoriet: Mahlers Vijfde symfonie. De componist droeg het ontroerende langzame deel van dit werk aan zijn toekomstige vrouw Alma op. Het aangrijpende en trieste Adagietto - iconisch dankzij Death in Venice, Visconti's prachtige verfilming van Thomas Manns boek Der Tod in Venedig - is echter geen treurmuziek maar een regelrechte liefdesverklaring. Mahler adoreert zijn aanstaande en noemt haar 'de mooiste vrouw van Wenen.' Met enkel strijkers en harp verovert hij haar hart. In de rest van de symfonie komt het complete orkestinstrumentarium uitgebreid aan bod: variërend van het trompetsignaal aan het begin tot het quasi hoornconcert van het derde deel. 

meesterpianist Ronald Brautigam

Concertinformatie

Opnamedatum:
vrijdag 09 maart 2018

Componisten:
Wolfgang Amadeus Mozart, Gustav Mahler

Uitvoerder:
Ronald Brautigam (piano)

Orkest:
Het Gelders Orkest

Dirigent:
Martin Sieghart

Tijdperken:
Klassiek, Romantisch

Omroep:
NTR

Locatie:
Musis, Arnhem

Luister ook

Mijn favorieten