Concert

Bernard Haitink dirigeert Ein deutsches Requiem

  1. Concertenchevron right
  2. Bernard Haitink dirigeert Ein deutsches Requiem

ZaterdagMatinee 24-2-2018

Al meer dan 60 jaar op de bok en nog lang niet klaar met dirigeren. Op dit concert leidt Bernard Haitink het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor in het wonderschone Ein deutsches Requiem van Brahms (een van de repetities is vastgelegd op deze foto).

Een jonge Brahms herdenkt Robert Schumann...

We vergeten het gemakkelijk, maar Ein deutsches Requiem is niet het werk van de gerijpte Johannes Brahms zoals we die kennen van talloze afbeeldingen: getooid met oudtestamentische baard en goede sigaar. Het is een compositie van een achtentwintig jaar jonge man, geschreven ter nagedachtenis aan zijn vriend en mentor Robert Schumann.

…en wordt een van de drie grote B’s

De eerste uitvoering van Ein deutsches Requiem vond plaats in de Dom van Bremen op Goede Vrijdag 1868. Maar ook de dood van zijn moeder in 1865 liet diepe sporen na. Die werd pas na de première verwerkt in de etherische sopraansolo van het vijfde deel: 'Ihr habt nun Traurigkeit.' Daarmee was het werk voltooid en kon in 1869 de eerste complete uitvoering plaatsvinden. In de tien daaropvolgende jaren kwam het internationaal al tot zo'n honderd uitvoeringen: een ongehoord succes voor een tot dan toe nauwelijks bekende componist. Brahms was van de ene op de andere dag een groot toondichter die al snel gerekend werd tot de drie B’s: Bach, Beethoven en Brahms. Hij kon zijn baard laten staan.

Lees meer in het programmaboekje

(Foto: Marc Wielaert)

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

zaterdag 24 februari 2018

Omroep

NTR

Componisten

Johannes Brahms

Uitvoerenden

Camilla Tilling (sopraan), Johannes Martin Kränzle (bariton), Groot Omroepkoor, Bernard Haitink (Dirigent)

Ensembles

Radio Filharmonisch Orkest

Tijdperken

Romantisch

Locatie

Concertgebouw, Amsterdam

Ster advertentie
Ster advertentie