Meer NPO

Speel mee met Beethoven Allegretto uit Symfonie nr. 7

Speel mee

Beethoven, Strauss en Maier

Vrijdagconcert 12 juni 2020

Muzikale verklanking van Rotterdam
Verknocht is hij aan de Maasstad, muzikale duizendpoot Florian Magnus Maier. En omdat het Rotterdams Philharmonisch in 2018 honderd jaar bestaat, besloot hij voor de gelegenheid een sprankelende ouverture Rotterdam voor dit gezelschap te schrijven. Een jubelwerk vol olijke knipogen. Op de meest uiteenlopende wijzen klinkt er de culturele rijkdom van de stad in door.

Beethovens Vioolconcert
Het Vioolconcert van Beethoven heeft lang te boek gestaan als onspeelbaar moeilijk voor violisten, uiterst vermoeiend voor luisteraars en onnavolgbaar grillig, zelfs voor kenners. Beethovens uitgever liet maar een paar honderd exemplaren van de persen rollen, want hij verwachtte een matige afzet. Een vooruitziende blik, want uitvoeringen van het Vioolconcert tijdens Beethovens leven bleken op één hand te tellen. Pas diep in de negentiende eeuw werd het concert uit de lethargische slaap gewekt door violist Joseph Joachim, die er verborgen schoonheden in ontdekte. Sindsdien staat het prachtige werk elke dag wel ergens op het concertprogramma. Op dit concert soleert Isabelle Faust (foto).

Het leven van een held
‘Demonisch gegrepen’ – in Amsterdam zag men in Richard Strauss de muzikale reus van zijn tijd, een titaan. Men bewonderde vooral dat hij er in zijn symfonisch werk niet voor terugschrok om grote levensthema’s als heldendom, noodlot en nihilisme een plaats te geven. Luister maar naar het symfonisch gedicht Ein Heldenleben.

Lees meer in het programmaboekje

Beethoven, Strauss en Maier

Concertinformatie

Opnamedatum:
vrijdag 23 februari 2018

Componisten:
Florian Magnus Maier, Ludwig van Beethoven, Richard Strauss

Uitvoerenden:
Igor Gruppman (viool), Isabelle Faust (viool)

Orkest:
Rotterdams Philharmonisch Orkest

Dirigent:
Sir Mark Elder

Tijdperken:
Moderne muziek, Klassiek, Romantiek

Omroep:
AVRO

Locatie:
TivoliVredenburg, Utrecht

Luister ook

Mijn favorieten