Rimski-Korsakovs betoverende sprookjesopera

ZaterdagMatinee 16-12-2017

De gouden haan van Rimski-Korsakov

Met De gouden haan (1907), zijn allerlaatste opera, schreef Nikolaj Rimski-Korsakov een vlijmscherpe satire op het imperialisme van de Russische tsaar Nicolaas II. Rimski heeft het plezier van een première niet meer mogen smaken. Na voltooiing kwam het werk namelijk niet zonder slag of stoot door de tsaristische censuur.

Vasily Petrenko dirigeert

Ook het vinden van geschikte zangers is geen gemakkelijke opgave. Voor de extreem hoge partij van de Astroloog zocht de componist een uiterst zeldzaam stemtype: een tenor altino, al vond hij een lyrische tenor met een sterk falsetregister ook geschikt. Voor het sprookjesfiguur van de gouden haan is een sterke sopraan of een hoge mezzosopraan nodig. Vasily Petrenko en zijn grotendeels Russischtalige cast zijn de pleitbezorgers voor deze kleurrijke opera. Een werk waarin de gezongen melodieën sterk leunen op het ritme van de gesproken Russische taal.

Lees meer in het programmaboekje

Rimski-Korsakovs betoverende sprookjesopera

Concert informatie

Opnamedatum:
zaterdag 16 december 2017

Componisten:
Rimski-Korsakov, Nikolaj

Uitvoerenden:
Mikhailov, Maxim / Antipenko, Viktor / Bondarenko, Andrei / Tsibulko, Oleg / Mennibaeva, Yulia / Banks, Barry / Gimadieva, Venera / Kubas-Kruk, Aleksandra / Belk, Alan / Terray, Lars / Groot Omroepkoor / Radio Filharmonisch Orkest / Petrenko, Vasily

Tijdperken:
Moderne muziek

Omroep:
NTR

Locatie:
Koninklijk Concertgebouw

Dit concert is nog 23 dagen beschikbaar

Luister ook

Mijn favorieten

App de studio