Vrijdagconcert 01-12-2017

Leonard Bernstein was een kolossale alleskunner: componist, dirigent, pianist, schrijver, docent, causeur en televisiepersoonlijkheid. Maar hij was geen wonderkind, Bernstein heeft voor alles keihard moeten knokken. Vader Bernstein zag absoluut niets in een muzikale loopbaan voor zijn zoon, hij zag slechts de geringe status van een klezmermuzikant op joodse bruiloften. Toch stemde hij schoorvoetend in met een pianistenopleiding aan Harvard University. Compositielessen heeft hij echter nooit gevolgd, hij keek het af of kreeg goede raad van Aaron Copland. Bernstein was in alles wat hij deed een natuurtalent.  

Zeer tegen de zin van zijn vader werd de eenentwintigjarige Bernstein uitgenodigd om te komen studeren aan het Curtis Institute of Music in Philadelphia. Directeur van de school was Randall Thompson, zelf een uiterst succesvol componist van met name koorwerken.  

In 1970 kreeg Elliott Carter de opdracht voor een orkestwerk voor het 125-jarig jubileum van het New York Philharmonic Orchestra. Het werd een Concert voor orkest, dat bij de premiè€re gedirigeerd werd door Leonard Bernstein, die er een week later een opname van maakte. Het markeerde Carters internationale doorbraak, en uiteraard droeg hij het werk op aan Bernstein. 

In september 1939 werd Bernstein leerling aan het Curtis Institute of Music. Een paar jaar eerder was Samuel Barber daar met eclatant succes afgestudeerd, hij was de grote favoriet van Mary Louise Curtis Bok, de schatrijke oprichtster van de school. Bernstein voelde zich als arme joodse jongen altijd enigszins gehinderd in dat rijke milieu en is nooit echt bevriend geraakt met de acht jaar oudere Barber. 

 Foto: Leonard Bernstein

Rondom Bernstein

Concert informatie

Opnamedatum:
zaterdag 21 oktober 2017

Componisten:
Thompson, Randal / Bernstein, Leonard / Lauridsen, Morten / Copland, Aaron / Ives, Charles / Carter, Elliott / Barber, Samuel

Uitvoerenden:
Groot Omroepkoor / Stok, Klaas / Zwaan, Pierrette de / Jellema, Anitra / Tishina, Varvara

Tijdperken:
Klassiek / Moderne muziek

Omroep:
AVRO

Locatie:
TivoliVredenbug

Dit concert is nog 11 dagen beschikbaar

Luister ook

Mijn favorieten

App de studio