Concert

Alexei Ogrintchouk als solist én dirigent

foto: Marco Borggreve
  1. Concertenchevron right
  2. Alexei Ogrintchouk als solist én dirigent

Hoboïst en dirigent Alexei Ogrintchouk leidt deze ochtend de Sinfonietta Rīga. Hij soleert in stukken waarin je twee van de mooiste melodieën hoort die ooit voor hobo zijn geschreven: het serene Adagio uit Bachs Paasoratorium en Mozarts Concertaria voor hobo en orkest. Ook hoor je heerlijke symfonieën van Haydn en Prokofjev. Een feest voor de oren, en perfecte muziek voor de zondagochtend!

Symfonie nr.1, op.25 in D gr.t., "Klassieke symfonie" - compleet

Opnamedatum

zondag 27 november 2022

Omroep

AVROTROS

Componisten

Johann Sebastian Bach, Sergej Prokofjev, Joseph Haydn

Uitvoerenden

Alexei Ogrintchouk (Dirigent)

Ensembles

Sinfonietta Riga

Tijdperken

Vroeg twintigste eeuw, Hoog barok, Klassiek

Locatie

Concertgebouw, Amsterdam

Speelt de video niet af? Klik hier

Ogrintchouk leidt Haydn‘

Levende kabeljauw!’ was blijkbaar in Haydns tijd een veelgehoorde roep in de Londense straten. Zo veelgehoord, dat Londenaren de kreet terug herkenden in het slot van zijn Symfonie nr. 104. Die was inderdaad geïnspireerd op de grote stad en het bruuske, snelle leven aldaar. De première leverde Haydn maar liefst vierduizend gulden op. ‘Zoiets kan alleen in Engeland.’ Alexei Ogrintchouk, eerste hoboïst van het Concertgebouworkest en een geliefd dirigent, leidt de Sinfonietta Rīga in Haydn. Hij soleert bovendien in Mozarts Concertaria voor hobo en orkest, waarin de sterren bezongen worden.

Prokofjevs Eerste symfonie

Met zijn Eerste symfonie wilde Prokofjev een stuk schrijven ‘zoals Mozart of Haydn zou doen, als een van hen een tijdgenoot zou zijn.’ Hij noemde het werk zelf ‘De klassieke’. Een beetje uit stoutigheid, schreef hij: ‘In de hoop dat het uiteindelijk een klassieker zou worden.’ De Sinfonietta Rīga voert deze twintigste-eeuwse reis naar de achttiende eeuw uit. Ook te horen is het serene Adagio uit Bachs Paasoratorium, met een prachtrol voor Ogrintchouks hobo.

bron: concertgebouw.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie