Evenement

Max Reger 150 jaar

foto: Ingo Metzmacher (c) Felix Broede
  1. Evenementenchevron right
  2. Max Reger 150 jaar

Topdirigent Ingo Metzmacher, altijd goed voor fabuleuze uitvoeringen, zet met Torstensson en Reger twee componisten naast elkaar die meer aandacht verdienen.

Concertgebouw, 4 november 2023

Radio Filharmonisch Orkest

Ingo Metzmacher, dirigent

Marc-André Hamelin, piano

Torstensson
- City Imprints (wereldpremière)
Reger
- Pianoconcert

Hamelin – pleitbezorger voor Regers Pianoconcert

De honderdvijftig jaar geleden geboren Max Reger is vooral onder organisten een gevierde naam, maar ook zijn orkestwerken en soloconcerten dragen al het goede van de late romantiek in zich. Duivelskunstenaar Marc-André Hamelin is een van de weinige pianisten die zich wagen aan het even prachtige als lastige Pianoconcert. Volgens een recensent van zijn cd-opname ‘verwerkt hij de extreem veeleisende pyrotechniek op absoluut adembenemende wijze’.

Torstenssons Scandinavische ruigheid

Ook City Imprints van de Nederlands-Zweedse componist Klas Torstensson is een groots bezette tour de force. Het stuk, waarin zijn ruige Scandinavische achtergrond zoals in al zijn werk een rol speelt, schreef hij in 2021 voor het vier­honderdjarig bestaan van de stad Göteborg. Aangezien de beoogde eerste uitvoering vanwege corona moest worden uitgesteld, mag de Zaterdag­Matinee nu de wereldpremière verzorgen. Een componist die Scandinavische klankpracht, Hollandse nuchterheid en tonale zangerigheid verenigt tot een unieke hedendaagse stem.

Datum:

zaterdag 04 november 2023 14:15 - zaterdag 04 november 2023 16:30

Locatie:

Concertgebouw Amsterdam

Ster advertentie
Ster advertentie